Obilježena 25. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima

Fena
Obilježena 25. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima
/ Ilustracija
Članovi porodica žrtava, predstavnici udruženja žrtava, zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković te glavni imam čaršijske džamije u Srebrenici Damir ef. Peštalić danas su položili cvijeće i proučili Fatihu ubijenim bošnjačkim civilima.

Prema svjedočenju očevidaca, na današnji datum zapaljeno je 27 kuća i izgorjelo 12 ljudi, a 18 ubijeno u centru grada. Istog dana ubijeno je i 30 Bošnjaka u srebreničkim selima.

"Na današnji datum sam izgubio oca Safeta Kulaglića, koji je jedna od žrtava koja je brutalno ubijena u staroj stanici policije, iako je bio invalid na štakama od 63 godine i kao takav nije predstavljao nikome i nikakvu prijetnju. Teško je danas pričati svima nama koji smo izgubili svoje najmilije. Mi koji smo bili ovdje povukli smo se u okolne šume i nadali se da će to trajati 10 do 15 dana, onda se vratiti svojim kućama i nastaviti normalno živjeti. Ono što mene boli jeste što je to zločin bez kazne, što niko nije odgovarao za ta djela", izjavio je za Fenu Amir Kulaglić.

Na mjestu obilježavanja prisutni su kazali da nikad neće zaboraviti ovaj zločin. Po riječima Srebreničanina Hamdije Gušića prva ubijena žrtva u Srebrenici je bio njegov otac.

"Izgubio sam oca 27. aprila na Soloćuši. To je prva žrtva Srebrenice. Pozivam Tužilaštvo BiH, i Tužilaštvo RS-a da kazne zločince. Ne optužujem srpski narod, nego ljude koji su izvršili zločin. Pozivam sve institucije da se ovaj zločin kazni i nikad nikome ne ponovi",  kazao je Gušić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije