O čemu je Izetbegović danas razgovarao s predsjednikom Irana

Radiosarajevo.ba
O čemu je Izetbegović danas razgovarao s predsjednikom Irana
PrtScr / Izetbegović i Rouhanni
Bakir Izetbegović otputovao je u dvodnevnu posjetu Islamskoj republici Iran, na poziv tamošnjeg predsjednika Hassana Rouhanija.

Uz Izetbegovića, u Iran su otputovali i ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović te ministar za vanjske poslova BiH Igor Crnadak, a planirani su sastanci s Rouhanijem, političkim čelnicima, ali i vrhovnim vođom, ajatolahom Sayyidom Ali Hosseinijem Khameneijem.

Izetbegovića je, po dolasku u Iran, uz najviše državne počasti dočekao Rouhani, a član našeg Predsjedništva izvršio je i smotru počasne iranske jedinice. Nakon toga, Rouhani i Izetbegović održali su sastanak.

Izetbegović je nakon sastanka ustvrdio kako se okreće novi list, i to pozitivni, u odnosi dviju zemalja, te podsjetio na veze koje su BiH i Iran imale tokom posljednjeg rata u našoj zemlji.

Borba protiv radikalizma i ekstremizma, vizni režim, transfer novca, saradnja poduzeća, turizam te prekid jednostrane pomoći Irana – glavne su teme o kojima će se razgovarati ovih dana u ovoj islamskoj republici.

Izetbegovićeve su riječi kako će Bošnjaci i Iranci zajednički raditi na tome da predstave „islam u pravom svjetlu, jer islam nije mrak“.

Rouhani je dodao da dvije zemlje mogu sarađivati i na kulturnom i naučnom polju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije