NSRS danas konačno potvrđuje da li će 9. januar biti Dan RS-a

Fena
NSRS danas konačno potvrđuje da li će 9. januar biti Dan RS-a
FOTO: Fena / Arhiv
Narodna skupština Republike Srpske danas će, na posebnoj sjednici, razmatrati Prijedlog zakona o Danu ovog entiteta. Jučer je tako odlučio skupštinski kolegij, a sjednica će biti održana u Banjoj Luci.

Ovaj prijedlog zakona je, inače, predložila Vlada RS-a, nakon čega je u petak i predsjednica Vlade manjeg bh. entiteta Željka Cvijanović zatražila od predsjednika Narodne skupštine da zakaže posebnu sjednicu parlamenta na kojoj će biti raspravljano o ovoj temi.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ranije je kazao da ovaj entitet ostaje pri svojoj odluci o Danu RS-a, 9. januaru, ali i da će ovaj praznik biti proslavljan kao sekularni. Naveo je da u prvom članu Prijedloga zakona o Danu piše da je 9. januar Dan RS-a shodno volji naroda, te da će Vlada odlučivati o angažmanu, radu i neradu institucija u vezi s tim praznikom. 

Podsjećanja radi, Ustavni sud BiH je prije godinu dana osporio 9. januar kao Dan RS-a te zatražio da RS uskladi taj praznik s Ustavom da ne bi diskriminirao dva naroda u tom bh. entitetu. Iako je taj sud zabranio, RS je 25. septembra ove godine provela referendum na kojem su građani većinom podržali da 9. januar bude Dan RS-a.

Za Bošnjake u RS-u 9. januar je neprihvatljiv kao entitetski praznik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije