Novalić za Radiosarajevo.ba: Vlada radi odlično, ne namjeravam se predati

Amil Dučić
Novalić za Radiosarajevo.ba: Vlada radi odlično, ne namjeravam se predati
Foto: Fena / Fadil Novalić
Federalni premijer Fadil Novalić u izjavi za Radiosarajevo.ba kazao je da bez obzira na veoma pogoršani politički ambijent, u našoj državi Vlada Federacije BiH funkcionira odlično.

"Ministri svih stranaka koalicije odlično sarađuju, a sve se odluke donose jednoglasno. Mi zaista radimo kao tim i trudimo se predložiti što više kvalitetnih zakona nakon dugog perioda kada se stvari u Federaciji rješavaju od slučaja do slučaja. Skoro pa nevjerovatno djeluje činjenica da smo toliki niz godina imali neuređena pitanja poput penzionog fonda, koncesija, šuma, a da smo se istovremeno čudili da Federacija ne ide naprijed. Moj cilj je da svi ovi nagomilani problemi budu riješeni sistemski", kazao je premijer FBiH.

Na pitanje da li je frustriran to što Federalni parlament ne donosi zakone koje Vlada predlaže Novalić je kazao da njegova Vlada i on rade na tome da građani konačno žive bolje, no da je razočaran što isto to ne može reći za oba doma Federalnog parlamenta.

"Nažalost, nakon jednoglasnog usvajanja na Vladi, kad zakoni dođu pred parlamentarce onda jako često dolazi do blokada. Najeklatantniji primjer je Zakon o PIO koji je oborio Dom naroda jer su se neke stranke željele dokazivati svojim potencijalnim biračima, potpuno pri tom ignorirajući potrebe penzionera. U Predstavničkom domu više nego zakona imamo populističkih inicijativa. Reforme su na čekanju, ali zastupnici nalaze vrijeme da se pozabave grijanjem u Kantonu Sarajevo. Ovo je zaista neozbiljno", istaknuo je Novalić.

Očigledno je, kazao je on, da je predizborna kampanja već uveliko u toku, dodajući da ga to posebno brine "jer imamo ambiciozne planove za ostatak našeg mandata".

"U svakom slučaju, ja se ne namjeravam predati. Vlada Federacije će raditi istim tempom jer ne trebamo se mi prilagoditi Parlamentu, već se Parlament treba prilagoditi nama", kategoričan je premijer.

Govoreći o potpunom zastoju kada je riječ o gradnji autoputa, Novalić tvrdi da je rješenje za ovaj problem veoma jednostavno.

"To su akcize na naftne derivate koje bi nam omogućile da u veoma kratkom roku pokrenemo velike infrastrukturne projekte i bukvalno preoblikujemo Bosnu i Hercegovinu. Slično kao u slučaju Federalnog parlamenta opet sve zavisi od ozbiljnosti zastupnika. Vjerujem da će se akcize uskoro ponovo naći na dnevnom redu državnog parlamenta. To će biti važan ispit tokom kojeg će zastupnici pokazati rade li u interesu građana ili ih zanima samo njihova lična predizborna kampanja", kazao je premijer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije