Nova hidžretska godina nastupa 1. oktobra

Radiosarajevo.ba
Nova hidžretska godina nastupa 1. oktobra
Pixabay / Ilustracija
Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u subotu, 1. oktobra sa zalaskom sunca nastupa prvi dan Nove 1438. hidžretske godine.

Informacije su saopštene iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni Hercegovini uz čestitke vjernicima tim povodom sa željom da je provedu u Božijem blagoslovu i bereketu, prenosi se na zvaničnoj stranici Islamske zajednice.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara i nova godina po hidžretskom kalendaru nastupa 1. muharrema. 

Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, neka je Allah s njim zadovoljan, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra - preseljenje Muhameda iz Mekke u Medinu.

Hidžra se dogodila 622. godine p.n.e. Muhamed, a.s., je bio prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Medina, ili Jesrib kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i Poslanik je napustio noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije