Nismo otpustili 150 pacijenata već dva, kvar će biti otklonjen

Radiosarajevo.ba
Nismo otpustili 150 pacijenata već dva, kvar će biti otklonjen
Nakon jučerašnjih protesta pacijenata s Klinike za onkologiju, saopćenjem su reagirali iz KCUS-a.

Iz KCUS-a su naveli da je neistinita informacija plasirana u medijima da je 150 pacijenata Klinike za onkologiju dobilo otpusno pismo.

Za dva pacijenta su u ponedjeljak napisana otpusna pisma s preporukom za nastavak radioterapije u drugom centru, a zbog nemogućnosti provođenja radioterapijskog tretmana u tom trenutku na Klinici za onkologiju usljed kvara aparata za zračenje. Posebno ističemo da otpusnice za pacijente ne potpisuje menadžment KCUS-a, niti je ijednu potpisao“, navodi se u saopćenju kojeg potpisuju šef Klinike za onkologiju dr. Semir Bešlija i direktorica Internističke discipline dr. Senija Rašić.

Nakon vanredne situacije koja je nastupila jučer ujutro, kako se dalje navodi, obavljen je detaljan razgovor s pacijenticama na ginekološkom odjelu Klinike za onkologiju. Ističe se da je pacijenticama dato detaljno obrazloženje s razlozima pauze u planiranoj radioterapiji, te da im je saopćeno da KCUS aktivno radi na rješavanju problema.

Ovlašteni serviser dao je obećanje da će kvar biti otklonjen do kraja ove sedmice. Inače, Klinika za onkologiju raspolaže sa dva stara linearna akceleratora, od kojih je jedan nabavljen 2004., a drugi 2011. godine. U posljednjoj godini KCUS je za održavanje medicinske radijacijske opreme izdvojio sumu od 922.176 KM ovlaštenom servisu za navedenu medicinsku opremu Siemens, dajući prioritet rješavanju tretmana onkoloških bolesnika“, istaknuli su doktori Bešlija i Rašić.

Podvukli su da je ovakva situacija velikim dijelom uvjetovana neblagovremenim rješavanjem ovog problema od ranijih menadžmenta KCUS-a. Dodali su da su prije nekoliko mjeseci poduzeli aktivnosti na nabavci novog linearnog akceleratora. Tvrde da ovakvi kvarovi nisu ništa neuobičajeno i da su se dešavali i ranije KCUS-u, ali i Tuzli, Zenici, Mostaru.

„Želimo napomenuti da kroz Odjel za radijacijsku onkologiju KCUS primi radijacijsku terapiju između 130 i 150 pacijenata dnevno, te da Klinika za onkologiju zbrinjava pacijente iz nekoliko kanton s posebnim naglaskom na dio pacijenata iz ZDK, iako Kantonalna bolnica Zenica raspolaže s linearnim akceleratorom. Također, Odjel za radijacijsku onkologiju zbrinjava i pedijatrijsku populaciju iz većine kantona, uključujući i TK, koji također ima Centar za radioterapiju u okviru UKC-a Tuzla“, ističe se u saopćenju.

Naglašavaju da će nakon popravke linearnog akceleratora, Klinika za onkologiju raditi u tri smjene kako bi se planirani raspored liječenja pacijenata odvijao bez zastoja. Podvlače da je za 42 pacijenta isplaniran ubrzan kurs zračenja sa softverskim preračunavanjem doze, tako da će biti ispoštovana optimalna doza radioterapije.

Također, napomenuli su da se „ovakve situacije dešavaju i u drugim centrima u regiji zbog preopterećenosti visokosofisticirane opreme“. Kao primjer naveli su Institutu za onkologiju Ljubljana koji ima 13 linearnih akceleratora na približan broj stanovnika koliko ih je i u FBIH. Shodno tome, zaključuju, da bi Klinika za onkologiju KCUS-a trebala raspolagati s minimalno četiri linearna akceleratora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije