Nije postignut dogovor: Veto Bošnjaka o referendumu ide pred Ustavni sud

Fena
Nije postignut dogovor: Veto Bošnjaka o referendumu ide pred Ustavni sud
AA / NSRS
Narodna skupština i Vijeće naroda RS-a nisu uspjeli postići dogovor u vezi sa skupštinskom odlukom o rezultatima referenduma o Danu RS-a, te će o ovom pitanju odlučivati Ustavni sud RS-a.

Takav postupak bit će pokrenuti nakon što Zajednička komisija ove dvije institucije nije uspjela postići dogovor o tome da li je skupštinskom odlukom o konstatovanju rezultata referenduma RS-a povrijeđen nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Također, nije podržan ni veto Bošnjaka na Informaciju o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i na 12 tačaka posebne sjednice NSRS-a o reviziji.

Nije bilo saglasnosti ni o pitanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka i na druge odluke u vezi s referendumom iz septembra prošle godine, kao i na Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju u RS-u.

I o ovim aktima konačnu riječ dat će Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a.

Današnja sjednica održana je nakon što je Klub Bošnjaka u NSRS-u 20. februara pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Cijeli slučaj u vezi je sa skupštinskim odlukama o objavi rezultata Referenduma o 9. januaru kao Danu RS-a, koji je održan 25. septembra 2016. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije