Neustavan federalni Zakon o stečaju: Koliko plaća će primati radnici?

Anadolija
Neustavan federalni Zakon o stečaju: Koliko plaća će primati radnici?
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine neustavnim je proglasio određene članove federalnog Zakona o stečajnom postupku, prema kojem su radnici preduzeća u kojima je pokrenut stečaj mogli primati isključivo minimalne plaće i to osam mjeseci.

Tim povodom, u prostorijama Sindikata solidarnosti u Tuzli održana konferencija za novinare, na kojoj je, između ostalih, govorio i Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, koji je podnositelj zahtjeva za preispitivanje ustavnosti Zakona o stečaju. 

Presuda je donesena 23. marta 2016. godine, a Dunović kaže da je za nju saznao prije dva dana. 

"Zašto je presuda sakrivana deset mjeseci od obespravljenih radnika, to je pitanje za Ustavni sud i za neke političke elite koje pokušavaju kontrolirati sve procese u FBiH i cijeloj BiH. Najviše zabrinjava činjenica što je u međuvremenu u proceduru upućen i novi zakon o stečajnom postupku, a navedenom presudom je jasno stavljeno do znanja da je i novi prijedlog protuustavan, jer se napravila samo jedna izmjena i umjesto osam, radnici mogu primiti 12 minimalnih plaća", izjavio je Dunović, ističući da se vremenski period ne može ograničiti, niti se plaća smije ograničiti na minimalnu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije