Nestašica zaliha krvi: Apel građanima svih krvnih grupa, posebno 0+ i A+

H. A.
Nestašica zaliha krvi: Apel građanima svih krvnih grupa, posebno 0+ i A+
Pojačanjem saobraćaja raste i broj saobraćajnih nesreća, a tako, nažalost i povrijeđenih i potreba za zalihama krvi.

Period je godišnjih odmora i teže je doći do darivalaca krvi. 

Veći broj doza potreban je za obavljanje operativnih zahvata, liječenje anemija, karcinoma i drugih stanja koja zahtijevaju terapiju krvnim komponentama.

"U Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH je potrebna krv svih krvnih grupa, a trenutno je najizraženiji deficit krvi 0+ i A+ krvne grupe. Rezerva krvi se smanjuje svakodnevno, jer je vrlo teško doći do darivalaca zbog godišnjih odmora.  

Apeliramo na sve građane koji su zdravi i imaju dobru volju da dođu i daruju krv. Zavod poziva građane da daruju krv kako bi se omogućilo pravovremeno zbrinjavanje bolesnika kojima je transfuzija krvi neophodna za liječenje i oporavak", kazala je za Radiosarajevo.ba direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Jasminka Kurilić.

Građani mogu darovati krv u Zavodu za transfuziologiju, u ulici Čekaluši 86, svakog radnog dana od 7.30 sati do 19 sati, a subotom do 15 sati.

Također, krv se može darovati i na organiziranim akcijama, o čijim lokacijama i vremenu možete dobiti informacije na stranici Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

INFOGRAFIKA_doniranje-krvi.jpg - Nestašica zaliha krvi: Apel građanima svih krvnih grupa, a posebno 0+ i A+

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije