Dodik pokreće postupak o 1. martu - Danu nezavisnosti BiH

Radiosarajevo.ba
Dodik pokreće postupak o 1. martu - Danu nezavisnosti BiH
Milorad Dodik danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o postignutim rezultatima na referendumu u Republici Srpskoj, te se osvrnuo na istragu o nepoštivanju odluke Ustavnog suda BiH i odnose s ostalim bh. liderima.
Predsjednik Republike Srpske izjavio je da još nije dobio poziv u Tužilaštvo BiH u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u tom entitetu, ali je dodao:
 
"Spreman sam da dam izjavu, mislim da u ime Republike Srpske moram imati odgovornosti. No, mislim da se ovdje radi samo o interesu sarajevskih političara. Među kojim su i prijetnje Bakira Izetbegovića, koji je jučer kazao da ću završiti kao neki - a tim dao povod i ideje islamistima za moje smaknuće.

Neću otići u Federalne prostorije Tužilaštva, ali sam spreman u bilo koje prostorije Tužilaštva u RS-u otići i dati izjavu", istaknuo je Dodik. 

Dodik je još jednom naglasio da je ponosan na referendum, te dodao kako je ponosan na volju i sposobnost i Republike da organizira referendum. 

"No, ako misle da je ovo način da me uhapse, da me privedu, neka bude, ali neću da riskiram život zbog prijetnja Bakira Izetbegovića. Moja ekipa advokata će poslijepodne vidjeti ima li elemenata za tužbu iako sam ja protiv."

Podsjetio je da je 91 odluka Ustavnog suda BiH neprovedena, ali da je sada problem referendum u RS-u.

Pred kraj obraćanja Dodik je istaknuo da je uputio zahtjev poslaničkoj grupi SNSD-a da u skladu s ovlaštenjima i Ustavom BiH pokrene postupak da se prilagodi 1. mart kao Dan nezavisnosti, jer, kaže Dodik, ako je 9. januar prijetnja, tako je i 1. mart  prijetnja. 

"Želimo da se otkloni svaka diskriminacija, i u narednim danima ćemo poslati taj zahtjev za pokretanje postupka pred Ustavni sud, pošto je i 9. januar osporen", rekao je Dodik. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije