'Nećemo biti paravan direktoru Agencije za statistiku BiH'

Radiosarajevo.ba
'Nećemo biti paravan direktoru Agencije za statistiku BiH'
Arhiv / Ilustracija
Federalni zavod za statistiku je povodom zahtjeva Agencije za statistiku BiH za izmjene zakonskog roka objave rezultata Popisa, objavio saopćenje, koje prenosimo u cjelosti.

"Dana 16.05.2016.godine, mediji u Bosni i Hercegovini su prenijeli izjavu portparola Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, da je Agencija istog dana Vijeću ministara Bosne i Hercegovine uputila usaglašen Izvještaj o statusu aktivnosti na Popisu stanovništva domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, u kojem je predloženo da se krene u izmjene zakona o popisu u cilju pomjeranja zakonskog roka objave rezultata Popisa.

U cilju tačnog informisanja javnosti ovim putem želimo demantovati istinitost date izjave.

Informacijom se implicira da je Federalni zavod za statistiku saglasan sa predloženim izmjenama zakona o popisu kojim se predlaže pomjeranje zakonskog roka objave rezultata Popisa, iako je poznat naš stav da ne postoji pravni osnov, niti opravdan razlog za pokretanje procedure izmjene zakona o Popisu prije utvrđivanja Jedinstvenog programa obrade podataka od strane direktora Agencije za statistiku BiH.

Na 47.sjednici Centralnog popisnog biroa razmatran je Prijedlog informacije za Vijeće ministara BiH o trenutnim aktivnostima popisa, te Prijedlog izvještaja o statusu aktivnosti na Popisu na koje su članovi CPB entitetskih statističkih institucija imali primjedbe, koje je Agencija za statistiku trebala naknadno ugraditi u pomenute akte.

Tom prilikom članovi Centralnog popisnog biroa Federalnog zavoda za statistiku nisu podržali prijedlog za izmjenu zakonskog roka objave rezultata popisa, ukazujući na neophodnost prethodnog utvrđivanja Jedinstvenog programa obrade podataka od strane direktora Agencije za statisku BiH, shodno zakonskoj nadležnosti. 

Federalni zavod za statistiku ne želi, niti će biti paravan za prikrivanje nezakonitog postupanja direktora Agencije za statistiku BiH, podržavajući Izmjenu zakona o Popisu sa ciljem neopravdanog produženja zakonskog roka objave rezultata Popisa.

Federalni zavod za statistiku je dana 16.05.2016. godine tražio od Agencije da nam dostave konačan tekst Informacije i Izvještaja prije upućivanja istih Vijeću ministara BiH što je i dogovoreno na posljednjoj sjednici CPB, ali isti nismo dobili, niti smo na bilo koji način upoznati sa konačnim tekstom koji je dostavljen Vijeću ministara BiH.

Iz naprijed navedenog je sasvim jasno da se ne radi o usaglašenom prijedlogu za izmjenu zakonskog roka objave podataka Popisa, kako je izjavljeno, već o prijedlogu direktora Agencije za statistiku BiH kojim se kroz izmjenu zakona želi prikriti nepostupanje prema utvrđenim rokovima iako su za to postojali svi potrebni preduslovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije