Naša stranka: O neuvrštavanju dva zakonska prijedloga na Skupštinu KS

Radiosarajevo.ba
Naša stranka: O neuvrštavanju dva zakonska prijedloga na Skupštinu KS
/ Predrag Kojović
Naša stranka uputila je javnosti saopćenje povodom neuvršavanja dva zakonstka prijedloga na dnevni red Skupštine KS. Saopćenje prenosimo u nastavku.  

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo odbio je da uvrsti na dnevni red dva zakonska prijedloga Naše stranke. : Zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u KS, kao i Nacrt zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji u KS.

„Zakonom o porijeklu imovine mogli bismo pratiti puteve novca i ostale imovine, koju su stekli ili koju stiču političari. Građani i cjelokupna javnost decenijama ukazuju da je prisvajanje javnog novca od strane političara u privatne svrhe – među najvećim, ako ne i najveći problem“, kazao je Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Skupštini KS.

Kojović je dodao da posebno zapanjuje to da su protiv uvrštavanja na dnevni red bili zastupnici SBB-a i DF-a, koji su prije nego što će biti izabrani u Skupštinu KS bili među najglasnijim kada se govorilo o potrebi kontrole imovine funkcionera.

„Stranka demokratske akcije, koja je dvije decenije u KS u vlasti, i od koje smo očekivali najveći otpor, šutnjom je odobrila SBB-ov i DF-ov stav, tj. glasali su suzdržano. Jedino ‘obrazloženje’ je ponudio DF-ov zastupnik Mirsad Pindžo ocijenivši prijedloge, na kojima smo mjesecima radili, kao predizborni marketing. Da li to treba blokirati sve zakone dok ne prođu izbori? Da li i Skupštinu KS, kao što su uradili sa Federalnim parlamentom, treba poslati na tromjesečnu pauzu prije izbora i blokirati usvajanje svih zakona?”, kazao je Kojović.

“Na kraju krajeva, Naša stranka je ubjedljivo, na svim nivoima vlasti gdje je prisutna, u ovom mandatu ponudila najveći broj konkretnih, zakonskih rješenja, preko 40 u federalnom parlamentu i preko 300 u općinskim vijećima. Ako je to sve dio predizborne kampanje ja bih onda pozvao druge partije da se na taj način, zakonodavnim radom a ne praznim pričama bore za glasove građana. U svakom slučaju, naši prijedlozi su danas odbijeni bez ijednog razumnog razloga“, dodao je.

„Također, odbili su i Nacrt zakona o potpomognutoj oplodnji. SBB je sličnu stvar uradio i na Federalnom parlamentu, kada su oborili federalni zakon koji se tiče potpomognute oplodnje. Nijednom nisu rekli zašto odbijaju zakon, koji je od ogromne važnosti mladim bračnim parovima“, zaključio je Kojović, navodi se u saoćenju Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije