Naredni period će pokazati da li je bh. vlast istinski evropski opredijeljena

Anadolija
Naredni period će pokazati da li je bh. vlast istinski evropski opredijeljena
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas u Sarajevu da će naredni period kada se treba ispuniti Upitnik Evropske komisije, pokazati da li Bosna i Hercegovina ima istinsko evropsko opredjeljenje.

Crnadak je uoči posjete evropskog komesara za proširenje i politiku susjedstva Johannesa Hahna govorio o napretku BiH na putu evropskih integracija tokom 2016. godine i tom prilikom istakao da je je protekla godina bila uspješna kada je riječ o evropskim integracijama BiH.

“U BiH glavni spoljnopolitički i strateški cilj je članstvo u EU i takav je stav i u RS-u i u FBiH i kod naroda i svih institucija na svim nivoima, zbog toga možemo reći da je 2016. bila uspješna godina za evropske integracije BiH. Proces integracija BiH u EU pripada svima i RS, i FBiH, i BiH, i upravo u fazi koja počinje sutra vidjeće se koliko je važno da mehanizam koordinacije koji smo usvojili zapravo funkcioniše i da u BiH svako radi svoj posao na svim nivoima vlasti”, rekao je Crnadak.

Komesar Hahn će sutra u Sarajevu uručiti Upitnik Evropske komisije na koji vlasti Bosne i Hercegovine trebaju odgovoriti u roku od šest mjeseci. Na osnovu odgovora na ta i na eventualna dodatna pitanja, Evropska komisija će sačiniti izvještaj o spremnosti Bosne i Hercegovine za dobijanje kandidatskog statusa za ulazak u Evropsku uniju.

“Upitnik koji će komesar Hahn uručiti se odnosi na sve društvene oblasti. To je jedan analitički dokument koji obuhvata mnogo detalja da bi se dobio presjek političkog sistema i cijelog društva. Ono što je važno je da Upitnik svojom strukturom prati strukturu kasnijeg pregovaranja i svih budućih aktivnosti BiH na putu evropskih integracija”, istakao je Crnadak.

Prema njegovim riječima, radi se o veoma zahtjevnom, teškom i komplikovanom poslu, jer je uz svaki odgovor u svakoj oblasti potrebno dostaviti prijevod zakona i drugih propisa na engleski jezik.

“Rok koji je predviđen za upitnike je šest mjeseci i mislim da bi bilo dobro da se dogovorimo da oko 10. marta organizujemo zajedničku sjednicu Vijeća ministara, Vlade RS i Vlade FBiH uz prisustvo premijera kantona i gradonačelnika Brčko distrikta i da se tada analizira šta je urađeno i gdje su eventualno najveći problemi, jer ovaj posao traži koordinaciju na izuzetno visokom nivou”, kazao je Crnadak.

Dodao je da je to period kada će vlasti u BiH pokazati "da li imamo istinsko evropsko opredjeljenje ili se to samo koristi za lijepu priču, a da suštinski nismo spremni da pravimo iskorake”.

Ministar vanjskih poslova BiH je istakao da je ključno stvoriti stabilan ambijent i nastaviti sa izgradnjom međusobnog povjerenja, što je osnovni preduslov za naredne korake.

"Nastavak reformi, pripremanje kvalitetnih odgovora na vrijeme, funckionisanje mehanizma koordinacije su elementi koji će omogućiti BiH da dođe u poziciju da dobije kandidatski status do kraja 2017. godine", poručio je Crnadak.

Bosna i Hercegovina je 15. februara podnijela aplikaciju za članstvo u EU, koju je Evropska komisija prihvatila i u septembru odlučila da BiH dostavi Upitnik kao narednu fazu koja očekuje BiH na putu kandidacijskog statusa za EU.

Na osnovu dosadašnjih iskustava drugih zemalja koje su prošle tu fazu očekuje se da u BiH stigne potencijalnih 2.500 pitanja na koje vlasti BiH trebaju dati odgovor, iako se procjenjuje da bi Upitnik za BiH mogao sadržavati i preko 3.000 pitanja.

Tačan broj pitanja na koje BiH treba odgovoriti znat će se sutra nakon što komesar Hahn vlastima uruči Upitnik.

Odluku o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, koja se, kako je ranije najavljivano, može očekivati do kraja 2017. godine, donosi Vijeće Evropske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije