Nakon današnjeg sastanka u Beogradu: Kakve je projekte dogovorio ministar Jusko

Radiosarajevo.ba
Nakon današnjeg sastanka u Beogradu: Kakve je projekte dogovorio ministar Jusko
/ Sa sastanka u Beogradu
Današnjem zajedničkom sastanku delegacija Republike Srbije i Bosne i Hercegovine u Beogradu, koje su predvodili premijeri Aleksandar Vučić i Denis Zvizdić, prethodili su bilateralni susreti nadležnih ministara iz pojedinih oblasti.
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko s najbližim saradnicima održao je bilateralni sastanak s delegacijom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije koju je predvodila ministrica Zorana Mihajlović.

Na sastanku su, kao teme od posebnog značaja, razmatrana pitanja gradnje zajedničkog graničnog prijelaza Bratunac – Ljubovija, pripreme za potpis sporazuma o korištenju i održavanju zajedničkih mostova, povećanja kontingenta dozvola za prijevoz tereta za treće zemlje, okončanja aktivnosti na potpisivanju sporazuma o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, zajedničkog sastanka nadležnih inspektorata, aktivnosti na revitalizaciji željezničke pruge Sarajevo – Beograd, te revizije sporazuma o željezničkim graničnim prijelazima.

Nakon detaljne analize po svim tačkama, zaključeno je da postoji obostran interes za što skoriju realizaciju svih tačaka, te potreba nastavka kontinuirane saradnje i održavanja sastanaka na ovom nivou, na kojima će biti analizirana realizacija postojećih i plan novih aktivnosti na korist svih građana Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Kada je u pitanju brza cesta ili autocesta koja bi povezala Beograd i Sarajevo, zaključeno je da postoji obostrana podrška inicijativi trilateralnog sastanka Turske, Srbije i BiH, a Bosna i Hercegovina će u narednih 30 dana provesti potrebne konsultacije s nadležnim tijelima o pitanju optimalne trase, te o tome informirati srbijansku stranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije