Nakon 13 godina u bh. zatvoru: Komandant Armije RBiH osuđen na doživotnu robiju

Radiosarajevo.ba
Nakon 13 godina u bh. zatvoru: Komandant Armije RBiH osuđen na doživotnu robiju
Pixabay / Ilustracija
Sud u italijanskom gradu Brescia danas je, prvostepenom presudom, na doživotnu kaznu zatvora osudio Hanefiju Prijića, bivšeg komandanta Trećeg bataljona 317. brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Informaciju je za Radiosarajevo.ba potvrdio Almin Dautbegović, Prijićev advokat, koji je kazao kako ni njegov štićenik, ali ni javnost u Italiji nisu zadovoljni ovakvom presudom.

"Prije nekih sat vremena završeno je suđenje i prvostepenom presudom moj klijent osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Mi ćemo se žaliti na ovakvu presudu i to je naš naredni korak u ovom slučaju", kazao nam je Dautbegović.

On je dodao i to da je italijanska javnost nezadovoljna ovom presudom, te da se njihovo mišljenje o krivici Prijića u ovom slučaju promijenilo. Naime, tvrdi Dautbegović, prije godinu dana cijela javnost bila je okrenuta protiv optuženog, dok je tokom današnje presude izraženo negodovanje i javnosti i porodice, jer su "svi očekivali mnogo više istine u ovom slučaju".

"Sve je ostalo u magli, kada je riječ o ovom slučaju i konvoju koji je upućen u BiH tokom rata, a svi žele istinu i neće se zadovoljiti ovim", zaključio je Dautbegović.

Podsjećamo, Prijiću je suđeno zbog ubistva italijanskih državljana 29. maja 1993. godine na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa. Navodi se da je on nalogodavac strijeljanja trojice italijanskih državljana i pljačkanja humanitarnog konvoja. 

Još 2001. godine Prijić je, pred Kantonalnim sudom u Travniku, osuđen na 15 godina zatvora zbog ovog slučaja, a na slobodu je pušten nakon 13 godina provedenih u zatvoru.

Ipak, budući da Italija nikada nije povukla svoju potjernicu za njim, on je prije dvije godine uhapšen u Dortmundu, kada je želio posjeti članove svoje porodice, te je najzad izručen Italiji gdje mu je suđeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije