Nagrade najboljim osnovnim školama u projektu "U zdravoj školi zdrava djeca"

Radiosarajevo.ba
Nagrade najboljim osnovnim školama u projektu "U zdravoj školi zdrava djeca"
Projekt Merkur osiguranja "U zdravoj školi zdrava djeca" u okviru kojeg je 200 osnovnih škola nominiralo projekte za razvoj zdravog životnog stila u školama,  danas je krunisan uručenjem nagrada u ukupnom iznosu od 18.000 KM.

Fond za implementaciju projekata su od Merkur osiguranja dobile četiri škole: trećeplasirana OŠ Ivana fra Frane Jukića iz Usore 3.000 KM za implementaciju projekta Radom do zdrave hrane”; drugo mjesto i nagrada od 5.000 KM pripala je OŠ Sveti Sava iz Istočnog Novog Sarajeva za projekat “Moja se zemlja zove planeta - Ja sam ravnopravni građanin svijeta’’; Prvu nagradu od 10.000 KM podijelile su škole s najvećim i istim brojem bodova stručnog žirija OŠ Puračić iz Puračića s projektom „Čista voda zdravo dijete“  te OŠ Cazin II iz Cazina za projekt “Park zdravlja”.

 ‘’Godinama se borimo s nedostatkom čiste vode, a naša djeca borave u nehigijenskim i uvjetima opasnim za njihovo zdravlje. Zbog toga smo jako sretni što je Merkur osiguranje podržalo naš projekt koji će za 460 djece osigurati čistu vodu, a samim tim i kvalitetniji i zdraviji boravak u školi,’’ naglasila je Rasima Selimović, direktorica jedne od pobjedničkih škola OŠ Puračić.

Jednako sretni bili su i predstavnici OŠ Sveti Sava, čija je direktorica Danijela Mrda istaknula kako je veliki broj djece s poteškoćama u razvoju učestvovao u kreiranju projekta. “Osim što će realizacija ljetnje učionice I sadnje biljnog vrta doprinijeti kvalitetnijem boravku djece u školi, ovaj projekat je potpuno I u duhu socijalne inkluzije”.

Pravo na učešće u projektu ”U zdravoj školi zdrava djeca” imale su sve osnovne škole u Bosni i Hercegovini, a na razvoju ideja je radilo nastavno osoblje zajedno s učenicima. U selekciji i ocjenjivanju projekata su učestvovali stručnjaci iz oblasti zdravlja, ishrane i sporta, a stručni žiri za finalni odabir su činili Amela Ivković O Reilly, nutricionistkinja, zatim Tomislav Cvitanušić, istaknuti promotor bh. sporta, Sabina Mujanović, direktorica Merkur osiguranja i prof. dr. Erol Kovačević, član tima za istraživanje zdravlja djece u bh. školama.

 “Oduševljeni smo idejama učenika I nastavnika o tome kako se uz skromna ulaganja može poboljšati kvalitet boravka i potaći zdrav stil života djece u školama, kao i energija i entuzijazam koji su unijeli u cijeli proces. Drago nam je da ćemo realizacijom nagrađenih projekata do kraja godine direktno podržati aktivnosti na unapređenju zdravlja i kvalitete života gotovo 3 000 mališana osnovnih škola u Bosni i Hercegovini. Isto tako nam je želja da I sve one škole koje nisu ušle u uži izbor ovaj put, ustraju u realizaciji svojih ideja I da aktivno potiču učenike i njihove roditelje na zdravije prehrambene navike i fizičku aktivnost.  Merkur osiguranje će sasvim sigurno ostati posvećeno promociji kulture zdravog življenja kako kroz ovaj, tako i niz budućih projekata'' , naglasio je u svom obraćanju na dodjeli nagrada Borislav Doder, izvršni direktor Merkur osiguranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije