Načelnik Hozan: Nova srednja škola je manja šteta nego održavanje statusa quo

Jasmin Mržljak
Načelnik Hozan: Nova srednja škola je manja šteta nego održavanje statusa quo
/ Edin Hozan (Foto: Anadolija)
Već neko vrijeme pažnju bh. javnosti zaokuplja slučaj srednjoškolaca iz Jajca koji su stekli simpatije protivljenjem podjelama u školskim klupama.

Oni su time izrazili negodovanje zbog najavljenog osnivanja nove srednje škole koja bi radila po bosanskom nastavnom program.

Prije nekoliko dana pojedini mediji euforično su pisali o "pobjedi jajačkih srednjoškolaca" jer se, barem za narednu školsku godinu, odustalo od osnivanja nove škole.

Edin Hozan, načelnik Jajca, za naš portal objašnjava slučaj.

"U narednoj školskoj godini neće biti nove srednje škole samo zato što smo zakasnili s poslovima na formiranju novog pravnog subjekta", objašnjava Hozan.

Nije mu jasno kako to neko može smatrati "pobjedom" zagovornika jedinstvenih škola.

"To nije pobjeda koncepta jedinstvenih škola nego održavanje statusa quo. Šta to znači? Da će svi jajački srednjoškolci, bez obzira na nacionalnost, i u narednoj školskoj godini pohađati postojeće dvije škole, doduše 'jedinstvene', ali će i dalje učiti po hrvatskom nastavnom programu, na hrvatskom jeziku, po udžbenicima koji se izdaju i štampaju u Zagrebu, dobivat će svjedočanstva na kojem je hrvatski grb", objašnjava načelnik Jajca.

Hozan smatra da je riječ o diskriminaciji učenika bošnjačke nacionalnosti koji čine većinu u postojeće dvije srednje škole.

"Godinama, decenijama, pokušavamo promijeniti stanje, ali u tome ne uspijevamo. Postojeće zakonsko rješenje omogućava kantonalnom ministru za obrazovanje da sâm odredi izgled svjedočanstva u pojedinim školama na prostoru SBK-a. Kako to ministarstvo godinama pripada kadrovima HDZ-a, nema šansi da se situacija promijeni i djeca bošnjačke nacionalnosti ne budu diskriminirana u obrazovanju", kaže Hozan.

Onima koji ga prozivaju da zagovara razdvajanje djece odgovara.

"Niko ne bi bio sretniji od mene ako bi školstvo bilo jedinstveno. Da svi pohađaju zajedno nastavu, eventualno posebno izučavaju nacionalnu grupu predmeta, dobivaju svjedočanstva koja nisu diskriminirajuća, da upravljačka struktura škola bude u skladu s nacionalnom. Ali, u HDZ-u to rezolutno odbijaju. Ne žele zajedničke škole, zapravo ne žele bilo kakvo 'miješanje' djece ukoliko škole i kompletan nastavni program nisu hrvatski. Najveći ustupak na koji su spremni pristati je osnivanje potpuno nove škole u kojoj bi se radilo po bosanskom nastavnom programu, po knjigama koje će se štampati u BiH. Recite mi, da li je bolje osnovati takvu novu školu pa da srednjoškolci i njihovi roditelji imaju mogućnost izbora ili održati sadašnje stanje za koje nisam nimalo odgovoran."

Jajački načelnik smatra da su djeca koja protestiraju zapravo politički instrumentalizirana.

"Bit ću otvoren. Pojedine stranke, konkretno SDP, proteste djece zloupotrebljava populističkim parolama 'protiv podjela'. Borim se protiv podjela, ali jednako tako i za osnovno pravo djece da, ako to ne žele, ne uče po nastavnom program druge države. Smatram da je osnivanje nove škole manja šteta od održavanje sadašnjeg stanja", poručuje Hozan i dodaje da ništa neće moći zaustaviti osnivanje novog pravnog subjekta.

"Djeca koja u ovoj školskoj godini završavaju osnovnu školu, bit će u mogućnosti da se u školskoj 2017/18. upišu u novu Srednju školu u Jajcu koja će raditi po bosanskom nastavnom programu", kaže Edin Hozan, načelnik Jajca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije