Na sudu pušten snimak iz noći kad je ubijen Dženan Memić

Radiosarajevo.ba
Na sudu pušten snimak iz noći kad je ubijen Dženan Memić
U Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno je suđenje Ljubi i Bekriji Seferović.

Seferovićima se sudi zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprečavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića.

Na suđenju je danas svjedočio vještak Edin Kundalić, uposlenik Federalne uprave policije, koji je vještačio videozapise od 8. februara 2016. godine na kojima se vidi kombi koji se kreće od hotela „Casa Grande“ prema Vrelu Bosne, a vještačio je i fotografije koje su izvučene s tih videosnimaka, piše Avaz. 

Videosnimci su snimljeni kamerama koje su bile postavljeni na zgradi rezidencije kuvajtskog ambasadora, te kući popularnog pjevača Šerifa Konjevića.

Vještak Kundalić je rekao da su snimci i fotografije slabe rezolucije i na ivici forenzičke upotrebljivosti, te da se ne vidi registarski broj kombija već samo opća obilježja.

"Kada su u pitanju opća obilježja, poput nosača retrovizora, šine kliznih vrata, oblika vjetrobranskog stakla, ukrasne linije, ne mogu isključiti vezu snimljenog kombija i kombija koji je izuzela policija a koji je pripadao Seferovićima. No, isto tako s obzirom na to da se ne vide registarske oznaka te druge individualne karakteristike vozila koje bi pomogle vizuelnoj identifikaciji, ne mogu ni tvrditi da je to isti kombi", rekao je u svom zaključku Kundalić.

Iako je danas trebao svjedočiti i vještak Nijaz Smajić, a s obzirom na to da je odbrana prigovorila na zakonitost prezentiranja videosnimka s rekonstrukcije, Sudsko vijeće je odlučilo da će Smajić svjedočiti 23. marta, kada će Vijeće donijeti odluku o prigovoru.

 

Podsjećamo, Memić je teško povrijeđen 8. februara u Velikoj aleji na Ilidži pod još nerazjašnjenim okolnostima, a nakon što je u komi proveo sedam dana, preminuo je 15. februara.

Prve informacije govorile su da se radi o saobraćajnoj nesreći, no poslije se govorilo da je riječ o napadu. Otac ubijenog mladića Muriz Memić je nakon hapšenja Ljube i Bekrije Seferovića izrazio sumnju u ovaj rasplet događaja, ustvrdivši „kako se ništa ne uklapa i kako je njegov sin ubijen šipkom“. Porodica Dženana Memića bila je sigurna da je mladićeva djevojka bila umiješana u slučaj.

Nakon skoro godinu dana od Dženanove smrti njegova porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao.

Građani Sarajeva su se već nekoliko puta okupljali na gradskim ulicama kako bi iskazali nezadovoljstvo napretkom istrage o Dženanovom ubistvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije