Na referendumu o danu RS-a u Srbiji glasalo 6.400 građana RS-a

Anadolija
Na referendumu o danu RS-a u Srbiji glasalo 6.400 građana RS-a
Na referendum o 9. januaru kao danu Republike Srpske, na pet biračkih mjesta, u pet gradova u Srbiji izašlo je ukupno 6.400 građana bh. entiteta Republika Srpska koji žive ili su se danas zatekli u Srbiji.

„Sada kada smo zatvorili glasanje na svih pet biračkih mjesta i sabrali rezultate, ukupno u Srbiji je izašlo 6.400 glasača, od toga 3.237 ovdje u Beogradu, 2.411 u Novom Sadu, u Zrenjaninu 264, u Subotici 292, u Pančevu 196. Moram priznati da je to u onome što smo mi realno očekivali“, rekao je direktor Predstavništva RS-a u Srbiji Mlađen Cicović.

On je ponovio da su podijelili 13 hiljada listića, po pet hiljada u Beogradu i Novom Sadu i po hiljadu u tri preostala grada. Kako je naveo, morali su provjeravati sve podatke i nastojali su da referendum protekne u potpunosti sa zakonom. Navodeći da su samo mogli glasati oni koji su došli na glasačko mesto s validnim dokumentom Republike Srpske i oni koji su bili u biračkom spisku, a imaju dvojno državljanstvo, Cicović je, objašnjavajući da je u jednom trenutku red glasača dosezao do Trga Republike u čijoj se blizini Predstavništvo RS-a nalazi, kazao: 

„Nismo htjeli da ostavimo nijednu mrlju na ovom referendumskom izjašnjavanju. Moram priznati da smo mi u Predstavništvu prezadovoljni. U jednom trenutku nam se činilo da nećemo uspjeti uspješno obaviti zadatak.“

Cicović je kazao da su na glasačko mjesto danas došli i paraolimpijci i udruženje paraplegičara s Pala iz Republike Srpske, koji su se nalazili u posjeti Beogradu.

„Ako imamo na umu da u Srbiji živi veliki broj naših građana, neki pokazatelji govore i do milion 300, 400 hiljada, a da je veliki broj građana morao zbog ostvarivanja statusnih prava ovdje u Srbiji, da se odrekne prava po osnovu dvojnog državljanstva, mislim da je ovo realno što smo uradili“, rekao je Cicović. 

Dodao je da se nakon održanog referenduma i nakon rezultata nada da će u BiH sesti i svi zajedno razgovarati o zajedničkoj budućnosti.

„Moramo sjesti i razgovarati, poštovati jedni druge, poštovati pravo jedni drugih. Nadam se da će i poslije ovog referenduma i rezultata stvari u BiH i RS-u krenuti u pravcu onoga što je budućnost, onoga čime treba da se bavimo, da se bavimo kako tamo bolje da živimo, a ne kako jedni drugima da stvaramo probleme“, rekao je Cicović u izjavi za AA nakon završenog glasanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije