Muriz Memić: Znam ime ubice svog sina

S. H.
Muriz Memić: Znam ime ubice svog sina
Porodica Dženana Memića organizirala je danas proteste u glavnom gradu BiH kako bi ukazali na nerad Tužilaštva Kantona Sarajevo i skrivanje dokaza. Na protestima se okupilo nekoliko stotina građana Sarajeva.

"Imam previše dokaza da je Dženan ubijen. Do mene dolaze informacije, imam i nove izjave očevidaca koje imaju i FUP i Tužilaštvo. Već šesti tužilac neće da pokrene istragu na osnovu tih izjava", rekao je za Radiosarajevo.ba Muriz Memić, otac stradalog Dženana.

Memić je za naš portal naveo kako su povrijeđena i njegova ljudska prava, jer Tužilaštvo KS-a neće da sasluša ni njega u svojstvu oštećenog, što je jedan od rijetkih slučajeva da tužilac i oštećeni nisu na istoj strani u sudskom slučaju.

Na današnjim protestima Memić je planirao otkriti nove informacije o izjavama svjedoka koje je lično saznao. Kako navodi, očevici tog događaja su saslušani u FUP-u još 2016. godine nakon kobnog događaja u Velikoj aleji u kojoj je smrtno stradao Dženan Memić.

Muriz Memić je otkrio kako zna i ime ubice svoga sina, ali kako neće otkriti imena da ne bi opstruirao istragu iako je Tužilaštvo ne želi provoditi.

On je naveo kako i Sudsko vijeće vidi da je cijeli slučaj farsa što se, prema njegovim riječima, vidjelo nekoliko puta u sudnici Igora Todorovića u kojoj je sam Todorović zatražio od vještaka Žuje nakon izlaganja oštećenja na kombiju da kaže gdje su vidljive povrede od tih dijelova kombija na Dženanovom tijelu. Naime, Dženan, kako kaže njegov otac, nije imao povreda u donjem dijelu tijela koje su mogle nastati od opisanih i rekonstruiranih događaja saobraćajne nesreće koja se smatra uzrokom smrti Memića.

Iako iz Tužilaštva opominju porodicu Memić da vrše pritisak na rad Tužilaštva, Muriz Memić poručuje da traže samo pravdu, te da imaju veliku podršku naroda koji mu i sam dostavlja informacije u potrazi za istinom o smrti svog sina jedinca.

"Vidjet ćemo kako će se nastaviti proces suđenja. Sudije postavljaju prava pitanja za razliku od Tužilaštva. Kada je postavio pitanje Žuji, sudija je dobio aplauz. Poslije toga ćemo vidjeti šta dalje. Ja neću stati, ako treba organizirat ću još protesta. Već sam u crvenoj zoni i ne mislim prestati tražiti pravdu", rekao je Memić za Radiosarajevo.ba.

Protesti će biti okonačni ispred Tužilaštva Kantona Sarajevo gdje će okupljeni predati svoje zahtjeve.

Memić i njegov advokat Ifet Feraget naveli su kako im Tužilaštvo i Općinski sud nisu dali uvid u predmetne spise, te kako su urađena vještačenja i rekonstrukcije u suprotnosti sa svjedočenjima Vasvije Sejdović i Alise Mutap, djevojke Dženana Memića.

Podsjećamo, Memić je teško povrijeđen 8. februara u Velikoj aleji na Ilidži pod još nerazjašnjenim okolnostima, a nakon što je u komi proveo sedam dana, preminuo je 15. februara.

Prve informacije govorile su da se radi o saobraćajnoj nesreći, no poslije se govorilo da je riječ o napadu. Otac ubijenog mladića Muriz Memić je nakon hapšenja Ljube i Bekrije Seferovića izrazio sumnju u ovaj rasplet događaja, ustvrdivši „kako se ništa ne uklapa i kako je njegov sin ubijen šipkom“. Porodica Dženana Memića bila je sigurna da je mladićeva djevojka bila umiješana u slučaj.

Nakon više od godinu dana od Dženanove smrti njegova porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao.

Građani Sarajeva su se već nekoliko puta okupljali na gradskim ulicama kako bi iskazali nezadovoljstvo napretkom istrage o Dženanovom ubistvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije