Mostar obavijen tugom: Sahranjeni pilot i troje tragično stradale djece

Anadolija
Mostar obavijen tugom: Sahranjeni pilot i troje tragično stradale djece
Mostar obavijen tugom, uz more isplakanih suza, danas se oprostio od četvero tragično preminulih u avionskoj nesreći koja je protekle subote uzela pet života.

Komemorativni skup koji je održan danas u Mostaru za tragično stradale, ujedinio je čitav grad u neizrecivoj boli, a tuga, jecaji, žalost, suosjećanje, bezbroj neizrečenih riječi i molitvi obilježili su posljednji ispraćaj na vječito prebivalište četvero tragično stradalih.

Uz posljednji ispraćaj i hiljade uplakanih građana, dženazu na gradskom groblju Sutina za osmogodišnjim Armanom Hadžiomerovićem, predvodio je mostarski muftija, Salem ef. Dedović.

Ispred Gradske mrtvačnice Bijeli brijeg organiziran je posljednji ispraćaj pilota Ivana Karačića, koji je pokopan na gradskom groblju u Čitluku, a potom za maloljetnike Luku (8) i njegovu sestru Lanu Lovrić (11), od kuda se tužna povorka uputila do vječnog prebivališta u groblje Dračevice.

Posljednji ispraćaj tragično preminulih maloljetnika Armana Hadžiomerovića, Luke i Lane Lovrić, i pilota Ivana Karačića, koji je duboko potresao, ne samo Mostar i Bosnu i Hercegovinu, nego i čitavu regiju, proglašen je jednim od najtužnijih dana u historiji grada na Neretvi.

Od njih su se oprostili porodice, rodbina i prijatelji, brojni sugrađani, ali i predstavnici vjerskih zajednica, te izvršne i zakonodavne vlasti sa svih razina.

Pokop Muhameda Sipovića, petog stradalog u avionskoj nesreći obavit će se u četvrtak. Na području Grada Mostara i HNK, danas 16. maja, proglašen je Danom žalosti.

Mostar je obavijen tugom, zastave su na pola koplja, a medijski sadržaji prilagođeni su Danu žalosti.

Avionska nesreća dogodila se u subotu, 13. maja, nešto prije 16 sati, kada se ultralaki avion, iz još nepoznatih razloga, srušio nedaleko od mostarskog prigradskog naselja Jasenica. U nesreći su smrtno stradali pilot i četiri putnika. Avion je prethodno, tokom cijelog dana obavljao promotivne letove u okviru manifestacije "Dana otvorenih vrata"Zračne luke Mostar.

Državni organi Bosne i Hercegovine, predvođeni Tužiteljstvom BiH i državnim Ministarstvom prometa i komunikacija, preuzeli su vođenje istrage istog dana kad se tragedija dogodila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije