MOBiH: Postrojavanjem vojnika na Dan RS-a u Banjoj Luci nije prekršen zakon

Radiosarajevo.ba
MOBiH: Postrojavanjem vojnika na Dan RS-a u Banjoj Luci nije prekršen zakon
Ministarstvo odbrane BiH / Ministarstvo odbrane BiH
Povodom učešća vojnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, tačnije vojnika Trećeg pješadijskog (RS) puka, na proslavi 9. januara – Dana Republike Srpske, oglasilo se i Ministarstvo za odbranu BiH.

Učešće vojnika na proslavi praznika koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim izazvalo je brojne i burne reakcije u cijeloj bosanskohercegovačkoj javnosti, posebice nakon što je zamjenik ministrice za odbranu BiH Sead Jusić potvrdio da je on potpisao odobrenje za učešće vojnika. Zbog toga je i njegova matična stranka, Savez za bolju budućnost, zatražila njegovu smjenu, a sve to je prouzrokovalo je nove reakcije javnosti, posebno one iz Federacije BiH koja je ogorčena.

Tim povodom je održan i sastanak ministrice za odbranu BiH Marine Pendeš, zamjenika ministra Seada Jusića i Borisa Jerinića, sekretara MOBiH Muhameda Smajića, načelnika ZŠ OSBiH generalpukovnika Ante Jeleča, zamjenika načelnika ZŠ OSBiH generalmajora Mirka Tepšića i generalmajora Senada Mašovića. Svi oni su razgovarali o događajima u Banjoj Luci tokom 8. i 9. januara, te je utvrđeno kako nije prekršen nijedan zakon u vezi s učešćem vojnika OSBiH na proslavi Dana RS-a.

„Na sastanku je utvrđeno kako unutar MOBiH i lanca komandovanja OSBiH nije prekršen niti jedan zakonski ili podzakonski propis u navedenom kontekstu, te su se OS BiH potvrdile i očuvale kao zajednička institucija težišno usmjerena na ispunjavanje svojih zakonskih obaveza“, ističe se u saopćenju MOBiH.

Usaglašeno je i to da MO i OSBiH ne smiju i ne mogu utjecati na dnevnopolitička zbivanja u državi, te da menadžmenti ove dvije institucije ostaju predani ispunjavanju svih planova i ciljeva u budućnosti, a u vezi s održavanjem prosperiteta, efikasnosti i jačanja OSBiH.

Također, navodi se i da će biti održan sastanak s članovima Predsjedništva BiH, kako bi detaljnije definirali određene procedure, odnosno, analizirali i doradili postojeće regulative, a sve u cilju izbjegavanja eventualnih nesporazuma u budućnosti.

Podsjećamo, cijeli nesporazum nastao je onog trenutka kada je Mladen Ivanić, predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH zatražio da Treći pješadijski (RS) puk OSBiH bude postrojen i da mu preda raport tokom proslave Dana RS-a, što je otvorilo brojne polemike u bh. javnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije