Mladen Ivanić: Treba nam hladna glava, može doći do sukoba

Radiosarajevo.ba
Mladen Ivanić: Treba nam hladna glava, može doći do sukoba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić danas je u Banjoj Luci održao konferenciju za novinare, čija je tema bila objava da se podnosi zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije.

Ivanić je na konferenciji poručio da je Bakir Izetbegović prvi prekršio internu odluku, Čovića, Ivanića i njega. 

"Revizija je oborila politički koncept prisutan u BiH - šta raditi? Treba hladna glava, jer može doći do zaoštravanja kriza i sukoba, što nam ne treba, ali ovo ne može proći bez reakcije. Moj prijedlog je da klubovi u Skupštini RS-a zatraže vanrednu sjednicu na ovu temu. Ne o reviziji, koja nema šansu da prođe, već o političkim implikacijama koje sam rekao.

Sam imam namjeru da napišem novo pismo sudu pravde u Hagu, te da upozorim da je ovo odluka, ne mogu ni reći cijelog naroda, već jednog dijela, koja se okupila, namjerno u Vijećnici koja nosi natpis o srpskim zločnicama", poručuje Ivanić, te ističe:

"BiH ne stoji iza ovoga! Ovo je najveći izazov s kojim se Dejton do sada suočio. Kako ćemo održavati sjednice Predsjedništva, kada SDA djeluje van institucije. Sjednice treba odložiti sve dok se ne vrati sve u insitucije. Ovo treba gledati kao odbranu BiH, Dejtona, ako bi se popustilo, ovo se nikada ne bi vratilo u normalno. Treba nam hladna glava, ja je imam, ali nam treba jasna poruka, da je ovo kršenje."

Istakao je da, po njegovom mišljenju, ovo sa žrtvama nema veze, te da je ovo nametanje nečijeg vlastitog mišljenja.

"Međunarodna zajednica, mislim, ovo neće progutati, i prvi put, vjerujem, Bošnjaci neće imati podršku te zajednice", dodao je Ivanić.

Podsjećamo, jučer je u Sarajevu, u Vijećnici, održano savjetovanje u vezi sa zahtjevom za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, u slučaju tužbe BiH protiv Srbije.

Samom skupu prisustvovao je veliki broj predstavnika društvenog i političkog života BiH, a među njima su se nalazili predstavnici SDP-a, SBB-a, DF-a i SDA, kao i Husein ef. Kavazović, Ejub Ganić, Beriz Belkić, Mirko Pejanović, Vasvija Vidović, Halid Genjac, Asim Crnalić, drugi pravni eksperti i predstavnici nevladinih organizacija kao što su predstavnice Udruženja Majke Srebrenice.

Kao što je i očekivano, pokrovitelj ovog skupa Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, uz podršku velike većine učesnika ovog skupa, donio je odluku da treba podnijeti zahtjev za reviziju presude po osnovu tužbe BiH protiv Srbije za genocid.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije