Mještani bh. sela prijete da će se iseliti zbog problema s komšijom

Fena
Mještani bh. sela prijete da će se iseliti zbog problema s komšijom
RTRS / Problemi nastali zbog ovog puta
Mještani sela Soplja, kod Nevesinja, zaprijetili su da će se kolektivno iseliti zbog problema koje im pravi jedan komšija - Luka Čuljak.

Predsjednik Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine Republike Srpske Slobodan Protić i članovi Odbora, te ombudsmen za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović, danas su u zgradi općine Nevesinje razgovarali s načelnikom Općine Milenkom Avdalovićem, predsjednikom Skupštine općine Momčilom Vukotićem i komandirom nevesinjske policije Slavenkom Lučićem o problemima mještana sela Sopilja koji traje od 2008. godine i prijete da eskaliraju.

"Mještani sela Sopilja tri godine obraćaju se Odboru za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine, žaleći se na probleme koje im pravi komšija Luka Čuljak koji je blokirao prilazni put selu, provocira ih, zastrašuje i uništava njihovu imovinu, zbog čega je policija intervenisala čak 442 puta", saopćeno je iz entitetskog parlamenta.

Članovi Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine o problemima u selu Sopilja stalno razgovaraju s predstavnicima Ministarstva za pravdu RS-a, policije i suda u Trebinju.

Policija je protiv Luke Čuljka podnijela sedam izvještaja o počinjenom krivičnom djelu na osnovu čega je osuđen na 130 dana zatvora, ali mu je kazna preinačena u novčanu koju ne plaća.

Poslanici Narodne skupštine i ombudsman za ljudska prava BiH, u pratnji šefa nevesinjske policije i predstavnika lokalne vlasti, potom su posjetili selo Sopilja, gdje su razgovarali s porodicama Matković, Kovačević i Spremo koje traže, kako se dodaje, da se problem konačno riješi ili da im se osigura smještaj kako bi mogli da se isele.

"Došli smo u Nevesinje, jer kao narodni poslanici koje su birali građani RS-a imamo obavezu da riješimo probleme mještana ovog sela. Ovdje je jasno da ne funkcioniraju institucije sistema", rekao je predsjednik Odbora Slobodan Protić.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović je naveo da je ovo veliki problem koji je opteretio cijelu općinu. 

"Problem traje godinama. Zamolit ću vas da iscrpite mjere koje imate na raspolaganju da pomognemo zajedno ovim starim ljudima u selu Sopilja do kojih, zbog samovolje jednog čovjeka, ne može da dođe ni sanitet", kazao je Avdalović.

Dogovoreno je da uskoro bude održan sastanak u Nevesinju kojem će prisustvovati predstavnici općine, policije, Okružnog suda u Trebinju i Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine RS-a na kojem će biti razmotreni svi aspekti problema sela Sopilja i šta je ko učinio na njegovom rješavanju. Sastanku su prisustvovali članovi Odbora Nedeljko Glamočak, Nade Planinčević, Jasna Lukić, Mihnet Okić, te narodni poslanici iz Hercegovine Dragan Ristić i Zoran Pologoš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije