Ministar vanjskih poslova BiH poručio Dodiku: Ideja je nerazumna

Fena
Ministar vanjskih poslova BiH poručio Dodiku: Ideja je nerazumna
"Sankcije predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku uveo je Državni sekretarijat Sjedinjenih Američkih Država, a ne Ambasada SAD-a u Sarajevu.

Tako da ideja da američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack bude proglašena nepoželjnom je nerazumna i potpuno pogrešna", izjavio je danas ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Ukazao je da bi savjetnici Milorada Dodika morali da znaju i trebalo je da mu kažu da proglašavanje ambasadora nepoželjnim u BiH nije nadležnost ministra vanjskih poslova BiH, nego Predsjedništva BiH. 

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH nastaviće da sarađuje s predstavnicima SAD-a i u Washingtonu i u Sarajevu, jer SAD nisu neprijatelj ni srpskom narodu, ni RS-u, niti bilo kome drugom u BiH", naglasio je Crnadak. 

Da jesu, naveo je, ne bi istog dana kada je objavljeno da su uvedene sankcije Dodiku, premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao s potpredsjednikom SAD-a Josephom Bidenom, a predsjednik Srbije Tomislav Nikolić s američkim ambasadorom u Beogradu Williamom Montgomeryem. 

Ističe da sankcije nisu usmjerene ni protiv RS-a, ni protiv BiH, već se odnose samo na Milorada Dodika, iako će, kako kaže, biti posljedica i za RS-a i za BiH. 

"Ove sankcije odnose se samo na Milorada Dodika i rezultat su njegovog ličnog odnosa s američkom administracijom, s kojom on igra jednu dugogodišnju 'igru živaca'", istakao je Crnadak. 

Ministar vanjskih poslova BiH je ukazao i da nikada nije podržao nijedne sankcije, pa tako ne podržava ni sankcije SAD protiv predsjednika RS-a: "Ne mogu da zamislim nikoga ko se u RS-u zbog ove situacije raduje. Ipak, riječ je o predsjedniku Republike Srpske."

Međutim, ako Dodik, kako kaže, u ovu priču uvuče srpski narod, Vladu i Narodnu skupštinu RS-a, onda će "uvesti RS u izolaciju"

"To nije dobro i ja ga zato pozivam da to ne radi", zaključio je šef bh. diplomatije na konferenicji za novinare u Bijeljini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije