Mihrija Pelak tražila pomilovanje

Radiosarajevo.ba
Mihrija Pelak tražila pomilovanje
CIN / Mihrija Pelak
Mihrija Pelak, koja je prije sedam godina osuđena na 20 godina zatvora jer je prevarila više od 150 Sarajlija, zatražila je pomilovanje i tražila je da bude puštena na slobodu.

Pomilovanje je zatražila od predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, koji je njen zahtjev, kao i većinu drugih odbio. U posljednje vrijeme, navodi Avaz, Čavara je odbio pomilovati 71 kriminalca.

Podsjećanja radi, Pelak, koja je bila vlasnica agencije za nekretnine "Pelak", osuđena je za prevare u poslovanju, porezne utaje, krivotvorenja isprava i obmane pri dobivanju kredita.

Pelak je dobrom reklamom privlačila stotine klijenata od kojih je uzimala po 20.000 KM za kupovinu stana, a kada bi kupac donio ostatak novca, rečeno mu je da je stan već prodan, a ona im se nije javljala na mobitel.

Klijente koji su tražili da im proda stan, ona bi uvjerila da trebaju potpisati punomoć kojom je mogla raspolagati njihovim stanom. Potom je te stanove prodavala, a novac uzimala sebi, ili stavljala pod hipoteku prilikom dizanja bankovnih kredita. Tako su građani dovođeni u zabludu da će njihovi kupoprodajni ugovori biti realizirani, ali su na kraju ostajali i bez novca i bez stana. Agenciji Nekretnine Pelak u razdoblju od nekoliko godina tako je pribavljena višemilionska imovinska korist, a brojne Sarajlije koje je prevarila i dalje nisu dobile obeštećenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije