Meteorolozi ažurirali prognozu: Kakvo će vrijeme biti u naredna tri dana

Radiosarajevo.ba
Meteorolozi ažurirali prognozu: Kakvo će vrijeme biti u naredna tri dana
Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica i Sokolac 2; Drvar 3; Bugojno 4; Jajce 5; Livno, Sanski Most, Široki Brijeg i Zenica 6; Banja Luka, Doboj, Ivan-sedlo i Sarajevo 7; Bihać, Prijedor, Srebrenica, Stolac i Tuzla 8; Bijeljina i Zvornik 10; Mostar i Trebinje 11; Neum 13; Gradačac 14°C.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 946hPa, za 4hPa je viši od normalnog i raste.

Bioprognoza: Biometeorološka prognoza je povoljna. Većina populacije će biti boljeg raspoloženja i primjerene radne motivacije, a hronični bolesnici i meteoropate će osjetiti olakšanje. Preporučljivo je slojevito se odjenuti, u drugom dijelu dana umanjiti aktivnosti, s obzirom na to da će biti natprosječno toplo.

Danas će u Bosni i Hercegovini prevladavati sunčano vrijeme uz umjerenu naoblaku. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima lokalno u Bosni može pasti slaba kratkotrajna kiša. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 18 i 24°C. U Sarajevu sunčano uz umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka oko 21°C.

U petak u Bosni i Hercegovini veći dio dana pretežno sunčano vrijeme. Poslijepodne se očekuje umjereno povećanje oblačnosti. Vjetar slab, prijepodne jugo. U drugoj polovini dana vjetar postepeno mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 4 i 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 20 i 25°C.

U subotu u Bosni veći dio dana pretežno oblačno vrijeme. Smanjenje oblačnosti u noći na nedjelju. U Hercegovini pretežno oblačno prijepodne, a u drugoj polovini dana smanjenje oblačnosti. U planinskim područjima, od zapada zemlje preko centralnih područja i istoka, od sredine dana prema poslijepodnevnim satima se očekuju slabiji lokalni pljuskovi. Vjetar slab, veći dio dana sjevernog smjera. U noći na nedjelju vjetar mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 5 i 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka u Bosni između 11 i 17°C, a u Hercegovini između 20 i 25°C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini se očekuje jače naoblačenje koje će uvjetovati kišu i pljuskove. Vjetar slab do umjerene jačine. Prijepodne jugozapadnog smjera, a u drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 3 i 7°C, na jugu zemlje od 7 do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 11 i 16°C, na jugu zemlje od 16 do 19°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije