Stjepan Mesić: Uvezivanje regije je najvažniji strateški cilj

A. B.
Stjepan Mesić: Uvezivanje regije je najvažniji strateški cilj

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić obratio se prisutnima na osmom Sarajevo Business Forumu (SBF ) 2017 gdje je kazao da su sve zemlje regije male u ekonomiji, ali da je forum mjesto gdje treba raspravljati o stanju ekonomske međuovisnosti i saradnje.

Prema njegovim riječima, male zemlje imaju bolje prilike da se razvijaju privredno, zbog sposobnosti prilagođavanja.

„Za zemlje naše regije potrebno je razumjeti šta se dešava u međunarodno-ekonomskom poretku. Međunarodna ekonomija oblikovana je pomoću ideja zajedništva. Svjesni smo da se zidovi vraćaju u Europu, a sve zbog utjecaja SAD-a. Današnje stanje je posljedica odluka velikih privrednih sila. Kakvi će biti ekonomski i međunarodni odnosi najviše će ovisiti od velikih sila poput SAD-a, Kine i Rusije. Hrabre političke mjere gdje bi međunarodne ekonomija postala stabilna još uvijek nema. Zato vlade zemalja regije trebaju osigurati bolji položaj, kako bi privukli investicije. Na Balkanu je potreban progres, jer su neke zemlje na rubu ekonomske propasti“, smatra Mešić.

Mišljenje je da se zemlje u regiji moraju osloboditi prošlosti, jer je to jedini ispravan način ka stabilnosti, ujedinjenju i prosperitetu. Istaknuo je da se geografska pozicija neke zemlje ne može promijeniti, već da se mora više sarađivati i analizirati stvari.

„Posebna preporuka foruma je povezivanje regije najozbiljnija strateška operacija. Ako odnosi između zemalja regije imalo zapnu, vraćamo se odnosima iz prošlosti. Zato su poruke ovog  foruma izuzetno važne“, zaključio je Mesić.

SBF je postao međunarodna konferencija i globalna platforma za promociju projekata i privrednih subjekata, analizu i pripremu projekata te adekvatnu prezentaciju privrednih potencijala, kao i uvezivanje privrednika i investitora na individualnom i institucionalnom nivou.

Sarajevo Business Forum je održavajući se osmi put uzastopno postao značajan u cijeloj Europi, ali i svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije