Mektić: Ako se Dodik ne odazove Tužilaštvu BiH, privest će ga SIPA

Radiosarajevo.ba
Mektić: Ako se Dodik ne odazove Tužilaštvu BiH, privest će ga SIPA
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić pojasnio je šta će se desiti ukoliko se predsjednik RS-a Milorada Dodik ne odazove na poziv Tužilaštva BiH.

Dodiku je poziv upućen upućen u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u RS, a ukoliko se ne odazove moguće je izdati naredbu za prisilnim privođenjem.

"Ako se ne odazove, a razlog za neodazivanje bude neopravdan, da nije bio spriječen nekom višom silom, izdaje se naredba za prisilnim privođenje. Ići će se na njegovo prisilno privođenje i tu je Zakon o krivičnom postupku vrlo jasan, niko nema pravo da se ne odazove pozivu Suda ili Tužilaštva. Propisano je prisilno privođenje u slučaju neodazivanja na poziv ovih institucija", obrazložio je Mektić za Dnevnik TV1.

Na upit koja sigurnosna agencija je nadležna da izvrši eventualno prisilno privođenje, ministar sigurnosti BiH kazao je bi to u ovom konkretnom slučaju najvjerovatnije bila SIPA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije