Marković: Bošnjaci se trebaju plašiti vježbe koja pokazuje snagu Srbije i RS-a

Radiosarajevo.ba
Marković: Bošnjaci se trebaju plašiti vježbe koja pokazuje snagu Srbije i RS-a
Nakon što je početak sjednice Predstavničkog doma obilježila svađa zbog inicijative da se raspravlja o antiustavnom referendumu u Republici Srpskoj, Kolegij doma i predsjednici klubova poslanika donijeli su odluku da prekinu raspravu o dnevnom redu.

Nakon što je dnevni red usvojen bez tačke o referendumu, poslanici SDP-a BiH napustili su zasjedanje, izražavajući nezadovoljstvo ovakvim rješenjem zategnute situacije na parlamentu, piše BHT.

Zakon o javnom RTV sistemu BiH u hitnom postupku

Poslanici su odlučili da se o Zakonu o Javnom RTV servisu glasa po hitnom postupku iako Kolegij uoči sjednice nije postigao saglasnost za razmatranje ovog Zakona.

Hitni postupak podrazumijeva da će se o Zakonu poslanici na kraju sjednice samo izjasniti, bez mogućnosti utjecaja na tekst Zakona.

Ovim zakonskim rješenjem ne rješava se pitanje finansiranje Javnih RTV servisa u BiH, već se samo produžava njihova agonija, budući da će izvor finansiranja i dalje biti samo naplata takse putem telekom operatera, koji iz mjeseca u mjesec ubiru sve manje novca za RTV taksu.

Svađa (predizborna kampanja) zbog referenduma

Odmah na početku zasjedanja poslanik Denis Bećirović (SDP) zatražio je da u dnevni red bude ubačena Informacija o “nelegalnom zakazivanju antidejtonskog i antiustavnog referenduma u Republici Srpskoj”.

Bećirović smatra da je situacija u BiH dovedena do usijanja, a svemu je doprinijelo neinterveniranje Parlamenta nakon negiranja bosanskog jezika, negiranja cijelog jednog naroda, koji Milorad Dodik naziva muslimanima, a sada se negira i država.

Senad Šepić (SDA) podržao je ovaj prijedlog Bećirovića, rekavši da Parlament ima odgovornost za referendum.

“Moramo o tome progovoriti kao Parlament”, rekao je Šepić.

“Ništa ne radimo! Nismo zaslužili više od prosječne plaće! Dnevni red nam je takav kao da smo neka skandinavska zemlja”, kazao je Sadik Ahmetović.

Raspravu o sve goroj situaciji u BiH, koja je prouzrokovana najavom referenduma u RS-u, podržali su predstavnici SDA, SBB-a. Oni su spremni raspravljati o referendumu, kako bi bile otklonjeni strahovi građana zbog svega što se dešava.

Poslanici iz Republike Srpske protiv su rasprave o referendumu, jer smatraju da ona neće donijeti rezultate a raširit će mržnju građanima BiH. Poslanici iz RS-a smatraju da je rasprava bespredmetna.

Maja Gasal-Vražalica (DF) kazao je kako bi Ustavom trebalo zabraniti zasjedanje parlamenata na svim nivoima u toku predizborne kampanje”!

“Zar mislite da će rasprava o referendumu bilo šta promijeniti”, poručila je Dušanka Majkić (SNSD).

Nikola Lovrinović (HDZ) predložio je da u dnevni red bude uvrštena osuda svih totalitarnih režima, ali izgleda da taj prijedlog nema podršku većine poslanika. Iznesene su zamjerke da je ova inicijativa predložena samo zbog predizborne kampanje u Hrvatskoj, jer je tamo jedna od glavnih predizbornih tema upravo oduda totalitarnih režima, ali prije svega se misli na komunističke zločine.

Bilo je prijedloga da se u Lovrinovićem zahtjev ubace i drugi totalitarni režimi.

Poslanik Sadik Ahmetović (SDA) predložio je da, kada se bude glasalo, ako se bude glasalo, o Lovrinovićevom prijedlogu iz glasanja budu isključeni “bivši komunisti”!

Skandalozna izjava Milice Marković

Na neki način, današnju sjednicu je obilježila skandalozna izjava Milice Marković (SNSD), koja je zgrozila poslanike kada je, govoreći o nedavnoj vježbi MUP-ova Srbije i entiteta Republika Srpska rekla:

“Bošnjaci se trebaju prepasti te vježbe koja je pokazala snagu Srbije i RS-a”.

Poslanici Bošnjaci ovakvu su izjavu shvatili kao direktnu prijetnju, a ako se uzme u obzir da se vježba bavila temom “odbrana od terorista”, onda sve dobiva itekako ozbiljne tonove.

Planirane tačke dnevnog reda

Poslanici bi danas trebali razmatrati Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Ovim zakonom želi se osigurati djelotvoran i jednak pristup pravdi u postupku pred institucijama u BiH pred kojima se ostvaruju ili štite pojedinačna prava, obaveze i interesi.

Korisnici besplatne pravne pomoći mogu biti bh. državljani i druge osobe s boravištem u BiH kao i one koje su pod međunarodnom zaštitom, kao što su izbjeglice, tražitelji azila, žrtve trgovine ljudima, te osobe čija su prava zaštićena odredbama međunarodnih konvencija. Pomoćnica ministra za pravdu Milana Popadić, pojasnila je da je ovaj zakon usaglašen s entitetskim, odnosno kantonalnim zakonima, te da bi svi imali jednaka prava.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i izjašnjavanje o utvrđivanju novog roka za dostavljanje mišljenja o prijedlozima izmjena zakona o akcizama, o sistemu indirektnog oporezivanja, te o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma zatražila je od Predstavničkog doma PSBiH dodatnih 15 dana za izjašnjavanje o ovim prijedlozima zakona jer nije dobila mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH.

Sredstava od tih akciza trebala bi biti iskorištena za izgradnju puteva i autoputeva. Akcize na naftu i naftne derivate bile bi povećane za 15 feninga. Deset feninga namijenjeno je za izgradnju autoputeva, a pet feninga za izgradnju ostalih puteva.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, Izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za 2015. godinu, te Izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojili su danas u drugom čitanju Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći kojim se omogućava jednak pristup pravdi.  U drugom čitanju prihvaćen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predstavnički dom odlučio je da novi rok za dostavljanje mišljenja o prijedlozima izmjena zakona o akcizama, o sistemu indirektnog oporezivanja te o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda bude 15. septembra. Tako je odlučeno nakon što su članovi Komisije za budžet i financije Predstavničkog doma odgodili izjašnjavanje o ovim zakonima koji se tiču povećanja akciza na naftu i naftne derivate. Sredstava od tih akciza trebala bi biti utrošena na izgradnju cesta i autocesta. Akcize na naftu i naftne derivate bile bi povećane za 15 feninga, odnosno 10 feninga namijenjeno je za izgradnju autocesta, a pet za izgradnju ostalih cesta. 

Potrebnu poslaničku većinu nije dobio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja razmatran u prvom čitanju koji je predložio delegat Doma naroda PSBiH Mario Karamatić (HSS). U prvom čitanju podržan je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama koji predlaže poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut.

Izmjena zakona odnosi se na otpremnine pri odlasku u penziju za sve osobe koje rade u institucijama države BiH. Tim izmjenama ograničile bi se ukupne visine otpremnine na koju zaposleni u institucijama BiH trenutno imaju pravo. Podržan je Izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za 2015. godinu kao i Izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda.

Usvojena je i inicijativa poslanice Demokratske fronte (DF) Maje Gasal - Vražalice kojom se zadužuje Vijeće ministara da, najkasnije u roku od 60 dana sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi izvještaj o položaju mladih. Kako je kazao predsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS) naredna sjednica Doma planirana je za 12. oktobar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije