Majke Srebrenice odgovorile na ponudu Milorada Dodika

L. R.
Majke Srebrenice odgovorile na ponudu Milorada Dodika
Mundo / Hajra Ćatić
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik proteklih dana je izjavio kako će, iz poštovanja, srebreničkim majkama „dodijeliti“ jednu općinsku kancelariju. Na taj način, smatra Dodik, „neće biti diskriminacije bošnjačkih udruženja u toj općini“.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je jutros Hajru Ćatić, čelnicu Udruženja Žene Srebrenice, i upitali smo je za komentar na Dodikovu ponudu.

„Ne treba nam njegova kancelarija“, odgovara odmah Hajra Ćatić, koja se i danas, 21 godinu nakon genocida nada da će jedna ekshumacija, jedna pronađena kost u srebreničkim šumama biti kost njenog sina Nihada Nine Ćatića. Hajra je Ninu posljednji put vidjela 11. jula 1995. Rekao joj je: „Mama, ti i babo idite u Potočare, a ja ću s prijateljima preko šume do Tuzle“. Nakon toga, niko ga više nikad nije vidio.

Na ponudu o kancelariji, Hajra uzdiše i govori: „Još jedna provokacija... još jedan udar za žene koje se dvije decenije bore za pravdu, istinu, koje tragaju za kostima svojih najmilijih.“

„Sve je ovo strašno“, nastavlja naša sagovornica: „Vraćamo se u devedesete i, vjerujte, mi smo ogorčeni“.

Pitamo je i kako preživjeli Srebreničani i Srebreničanke gledaju na to što je Skupština RS-a dodijelila povelje zaslužnim pojedincima – osuđenim ratnim zločincima poput Radovana Karadžića i Biljane Plavšić. „Njemu (Dodiku, op. a.) ne smeta što su osuđeni za zločine, za genocid. Ovim potezom, vlast RS-a nastavila je činiti njihove zločine, dvadeset godina poslije“, priča Hajra Ćatić.

Mladen Grujičić, srpski kandidat za načelnika Srebrenice koji i dalje vodi po broju osvojenih glasova na izborima, jučer je rekao kako njemu ne smetaju ni džamije, ni Bošnjaci.

Ne smetaju ni nama crkve, mi crkve nismo rušili u ratu, zna se ko je rušio džamije“, bez ustezanja navodi predsjednica Udruženja Žene Srebrenice. „S kokardom se slikao i napisao 'idemo dalje'. Kako to ja da tumačim? U čemu ide dalje? Umorna sam i ogorčena, toliko. Da mi je samo da jednu Nininu kost nađem, prije nego što umrem...“

Istog je stava i Hatidža Mehmedović, žena koja vodi Udruženje Majke Srebrenice.

Dodiku se zahvalila na ponudi i poručila mu da je bolje da otkrije gdje se nalaze grobnice ubijenih Srebreničana, nego da se brine o tome gdje će biti njihova kancelarija.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar. Svakodnevno je, preko radioamatera informirao javnost o stradanju Srebrenice. Posljednji put, Nino se javio 10. jula 1995, moleći očajnički da se pomogne Srebrenici. Niko nije pomogao.

Ujedinjeni narodi predali su zaštićenu zonu u ruke Ratka Mladića. Ubijeno je više od 8.000 staraca, muškaraca i dječaka. Posmrtni ostaci Nine Ćatića još uvijek nisu pronađeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije