Lagumdžija: BiH je u boljem položaju, više nismo prva vijest na CNN-u

E. H.
Lagumdžija: BiH je u boljem položaju, više nismo prva vijest na CNN-u
Zlatko Lagumdžija, bivši ministar za vanjske poslove, u okviru panela „Jugoistočna Europa – povezivanje Istoka i Zapada“ govorio je kako u globalnim okvirima BiH i regija svakodnevno napreduju, što je itekakav razlog za optimizam.

Zbog toga je kazao kako je vrlo važno istaknuti prednost BiH u odnosu na druge države i regije, što je poseban razlog za optimizam.

„Na ovom forumu sam od početka i vidim da raste u svakom smislu te riječi. Mi kao BiH imamo problem s identitetom, svijet se suočava s nečim što imamo ovdje, svijet se suočava s tom multikulturalnošću koja je bila pod vlašću raznih režima. Prije smo imali Jugoslaviju, a danas je to globalni problem, koji svijet pokušava riješiti. No, dok se svijet bori s izbjeglicama, dugovima, internetskim prijetnjama, mi nemamo te probleme, odnosno, nemamo tri glavna problema svijeta. To je ono što ja želim da govorim o regionalnoj dinamici“, istaknuo je Lagumdžija.

On je dodao i kako je Angela Merkel, kancelarka Njemačke, prije nekoliko godina počela Berlinski proces, ali da prema njegovom mišljenju on nikada nije išao u dobrom pravcu. No uprkos svemu tome države iz regije idu naprijed, posebno Hrvatska i Srbija, ali i BiH.

Globalno gledajući BiH je u boljem položaju i mi više nismo prva vijest na CNN-u, kada se govori o terorizmu. Zašto? Zato što smo drukčiji nego kakvi smo mi bili prije deceniju i pol. Istina, mi imamo mnogo razloga da budemo pesimistični, ali isto tako i mnogo razloga da budemo pozitivni, odnosno, moramo biti brutalno pozitivni, zbog razloga koje sam pomenuo, ali i situacije u regiji. Biti optimista je prvi preduvjet da idemo naprijed, a mogućnosti i stav su jako važni. Kada govorimo o ovoj zemlji i o racionalnom razumijevanju, kad govorite iz srca, bez obzira na to da li ste vladina partija ili opozicija“, zaključio je Lagumdžija, ističući pozitivizam koji regija mora posjedovati.

Sarajevo Business Forum je ove godine okupio vodeće investitore i poslovne ljude iz cijelog svijeta, pružajući im priliku da se upoznaju o mogućnostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, ali i zemlje regiona. Ovogodišnji SBF objelodanit će niz projekata iz poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, građevinarstva, usluga, turizma i drugih razvojnih sektora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije