KUCZ: Upućeno važno upozorenje građanima pred 1. maj

Radiosarajevo.ba
KUCZ: Upućeno važno upozorenje građanima pred 1. maj
Arhiv / Ilustracija
Kantonalna uprava civilne zaštite upozorila je na povećanu opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru.

Također, uputili su apel građanima da se odgovorno ponašaju tokom boravka u prirodi i prilikom obavljanja poljoprivrednih radova odnosno spaljivanja korova, suhe trave i ostalog niskog rastinja.

"Opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru posebno prijeti tokom prvomajskih praznika kada se očekuje povećan broj izletnika na okolnim izletištima. Na području Kantona Sarajevo ovih dana zabilježene su visoke temperature i olujni udari vjetra što dodatno može komplikovati situaciju ali i izazvati druge vrste opasnosti", ističu iz Uprave.

U Kantonu Sarajevo tokom prethodna tri mjeseca evidentiran je znatno veći broj požara na otvorenom prostoru u odnosu na prethodne godine, a prvenstveno u šumama i na poljoprivrednim površinama koji su izazvali velike materijalne štete.

Ističu da je zabranjeno loženje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, željezničkih pruga i dalekovoda.

Ako usljed spaljivanja nastane požar koji bi za posljedicu imao veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote iz Uprave podsjećaju da su u skladu sa Krivičnim zakonom FBiH za to predviđene sankcije, odnosno kazne zatvora i novčane kazne, saopćila je Press služba KS.

"Apelujemo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike da se  pridržavaju zakonskih odredbi, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavaju prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može imati velike posljedice", navode iz Kantonalne uprave civilne zaštite KS.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce putem broja telefona 123, Kantonalni operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na broj 122.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije