Konaković: Bacanje ruža u smeće sramotan čin

Radiosarajevo.ba
Konaković: Bacanje ruža u smeće sramotan čin
"Znamo mi dobro šta je radila JNA po našoj zemlji ali majkama koje su izgubile sinove mora se dozvoliti da na to mjesto polože cvijeće."

Nakon što su danas pripadnici komunalnih službi bacili cvijeće i svijeće, koje su danas, u spomen na ubijene u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici, postavile porodice ubijenih i delegacija iz Republike Srpske, reagirao je i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković na svom Facebook profilu.

"Bacanje ruža u smeće sramotan je čin i to nije Sarajevo. Naša veličina je baš u tome što smo nakon svih stradanja koja smo prošli uvijek prvi pruzali ruku i bili spremni na pomirenje. Znamo mi dobro šta je radila JNA po našoj zemlji ali majkama koje su izgubile sinove mora se dozvoliti da na to mjesto polože cvijeće", napisao je Konaković.

Podsjećamo, kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, 3. maja 1992. godine, krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA. Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu kidnapovanog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, kojeg su zarobili pripadnici JNA dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu. U okršaju branitelja Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj, prema podacima Tužilaštva BiH, stradalo je sedam, a ranjeno 14 osoba.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u januaru 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj „Dobrovoljačka“. Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić. O slučaju „Dobrovoljačka“ stav je dao i Haški sud, koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila„legitimna vojna meta“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije