Komisija za provođenje referenduma: U toku izrada glasačkih listića

Fena
Komisija za provođenje referenduma: U toku izrada glasačkih listića
/ Anadolija
Komisija za provođenje referenduma o 9. januaru kao Danu RS-a sutra zasjeda u Banjoj Luci.

Nakon prošle sjednice, predsjednik ove komisije Siniša Karan je najavio da bi trebalo da budu formirane posebne gradske i općinske komisije za provođenje referenduma, kao i da su u toku aktivnosti izrade glasačkog materijala.

Međutim, načelnik općine Srebrenice Ćamil Duraković ponovio je da neće formirati općinsku komisiju za provođenje referenduma u RS-u koji, ističe, krši Ustav Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da se neće obazirati na bilo čije prijetnje, pa tako ni na one koje dolaze od predsjednika RS-a i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, dodajući da nema tih sankcija koje mogu promijeniti ovu njegovu odluku.

Komisija za provođenje referendum u RS-u o danu tog entiteta još nije dobila biračke spiskove od Centralne izbornu komisiju (CIK) BiH.

Karan je ranije tvrdio da CIK BiH Izborni zakon obavezuje da Komisiji dostavi centralni birački spisak i da bi, ukoliko te ne učini, “CIK teško prekršio zakonske odredbe”.

I supervizor za Brčko Distrikt je zabranio referendum o Danu RS-a na teritoriji distrikta.

O referendumu u RS-u u utorak bi trebalo da se izjasni i Vijeće za implemetaciju mira u BiH.

Protiv referendum u RS-u su bošnjački političari te ukazuju da se njime krši Ustav i Dejtonski sporazum, dok srpski zvaničnici u RS-u smatraju da je to demokratsko pravo građana i da se od referenduma neće odustati bez obzira na moguće zabrane.

Opozicija u tom entitetu smatra da Dodik referendum u RS-u koristi za pridobijanje političkih poena uoči lokalnih izbora, a iz SDS-a su napomenuli da izjašnjavanje građana neće riješiti problem 9. januara, koji je kao neustavan praznik tog entiteta ocijenio Ustavni sud BiH još prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije