Izvještaj komisije pri Vijeću Europe: Srbija treba priznati genocid u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Izvještaj komisije pri Vijeću Europe: Srbija treba priznati genocid u Srebrenici
European Western Balkans / Vijeće Europe
"Srbijanske vlasti trebale bi priznati genocid u Srebrenici, počinjen jula 1995. godine", stav je Europske komisije za borbu protiv rasizma i netolerancije (ECRI), jednog od tijela Vijeća Europe.

Ova komisija, u najnovijem saopćenju za javnost, koje se odnosi na borbu protiv diskriminacije i netolerancije u Srbiji smatra kako bi priznanje genocida omogućilo budućnost bez straha za pripadnike svih etničkih zajednica koje žive na teritoriji Srbije.

"Politički lideri trebaju priznati da masakr počinjen u Srebrenici predstavlja genocid. Takvo priznanje, kao i transparentna istraga svih slučajeva nasilja apsolutno su neophodni kako bi se osiguralo da ljudi iz različitih etničkih zajednica prestanu živjeti u strahu od zastrašivanja i novog vala zločina iz mržnje", smatra Christian Ahlund, predsjednik ove komisije.

Također, u izvještaju je konstatirano i da je ECRI zadovoljan priznanjem da je Radio-televizija Srbije priznala svoju ulogu kao sredstava propagande '90-ih godina.

Ipak, u izvještaju se ističe kako je to samo jedan u nizu koraka koji vode rješenju problema rasizma i netolerancije u Srbiji. 

"Uprkos napretku u donošenju zakona protiv diskriminacije, snažnim naporima na suočavanju s ratnom prošlošću i poboljšanju položaja Roma, u Srbiji treba uraditi mnogo toga na zaustavljanju neprekidnog rasta govora mržnje, borbi protiv rasizma među sportskim navijačima, zaštiti Roma i LGBT osoba, te bržem procesuiranju ratnih zločina", zaključak je ECRI-ja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije