Kolumna M. Dodika: Izetbegović nikada neće odustati od ukidanja RS-a, osim ako...

Radiosarajevo.ba
Kolumna M. Dodika: Izetbegović nikada neće odustati od ukidanja RS-a, osim ako...
/ Foto: Anadolija
"Bakir Izetbegović nije ništa drugo nego nastavljač misli i djela oca Alije i njegove Islamske deklaracije", napisao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a, u svojoj kolumni za Glas Srpske.

"Žrtvovat ću mir za nezavisnost BiH, govorio je Alija. Žrtvovat ću stabilnost za reviziju, govorio je Bakir. Alija sa svim svojim značajem, uspio je samo pokrenuti krvavi rat, da bi kao posljedicu dobio zemlju podijeljenu po nacionalnim šavovima. Bakir odlično uspijeva rasturati i ono malo povjerenja u BiH, uzdajući se u podršku iz zapadnog svijeta, ponajviše SAD-a. Nije Bakir različit od drugih bošnjačkih političkih, vjerskih, građanskih prvaka. Jeste umišljeniji", piše Dodik.

Predsjednik RS-a smatra da je "optužba za agresiju i genocid, iako podnesena protiv Srbije, trebalo zapravo uništiti RS i Srbe u BiH" i to potrkepljuje izjavom Francisa Boylea za Deutsche Welle u martu 2003. godine:

"Iako bi Srbija mogla postati hronični dužnik BiH, jer se odštetni zahtjev procjenjuje na 100 milijardi dolara, novac nije bio glavni motiv pokretanja ove tužbe. Politička cijena gubljenja ovog procesa je u ukidanju Republike Srpske."

Dodik se okomio na opoziciju u manjem bh. entitetu pa misli da su "SDS - PDP i NDP kao Savez za promjene, postali saučesnici Bakira Izetbegovića u pohodima na RS i njenu vlast. Time su Izetbegoviću pokazivali vjernost za onih nekoliko fotelja koje su dobili Bosić, Šarović, Mektić, Tadić, a posebno Ivanić i Crnadak... Ne treba Bakiru boljih službenika od Bosića, Mektića, Šarovića i Pandurevićke, koji svaki dan bljuju vatru na Republiku Srpsku."

Dodik zaključuje kolumnu zaključkom da "Bakir Izetbegović nikada neće odustati od ukidanja Republike Srpske, osim ako zauvijek ne izgubi bilo kakvu podršku iz RS-a koju mu sada daju SDS, PDP i NDP kao Savez za promjene".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije