Kolaps u Tuzlanskom kantonu: 16.000 građana bez struje, svi strahuju za usjeve

Fena
Kolaps u Tuzlanskom kantonu: 16.000 građana bez struje, svi strahuju za usjeve
Screenshot / Fena
Aprilski snijeg izazvao je brojne nedaće stanovnika većeg dijela BiH, pa iako mnogi strahuju za poljoprivredne usjeve, veliku bitku sa kvarovima vode i zaposlenici Elektrodistribucije BiH.

Situacija je posebno teška u Tuzlanskom kantonu, gdje je 16.000 krajnjih kupaca ostalo bez snabdijevanja električnom energijom, a brojni su prekidi na elektrovodnoj mreži. Zbog toga prekidi u snabdijevanju električnom energijom nastupili su u općinama Kladanj, Živinice, Srebrenik, Kalesija, Gračanica i u gradu Tuzla, ponajviše zbog prekida u napajanju 10 kilovoltnog dalekovoda.

Mokar i vlažan snijeg sa sobom je donio dodatne probleme poljoprivrednicima, a zbog mraza prijeti i teže propadanje poljoprivrednih kultura, a direktor Poljoprivrednog zavoda TK Marinko Andrić je potvrdio da je snijeg ponajviše ugrozio voće i povrće koji su još u ranoj fazi rasta.

"Situacija se neće smiriti ni u naredna dva-tri dana. Očekuju se niske temperature, od -3 do -4 stepena Celzijevih, što će dodatno zakomplicirati situaciju kod voćara", rekao je Andrić.

U TK je zbog mokrog kolovoza saobraćaj otežan na većini putnih pravaca. U Direkciji regionalnih cesta TK ističu da ih snijeg nije iznenadio tako da su snježne padavine dočekali spremni.

Direktor Direkcije regionalnih cesta TK Agan Delibajrić je kazao da su intervenisali na nekoliko lokacija, te da su upotrijebili kompletnu zimsku opremu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije