Klizište kod Kaknja: Stanje isto, održan sastanak s evakuiranim porodicama

J. Ć.
Klizište kod Kaknja: Stanje isto, održan sastanak s evakuiranim porodicama
Stanje na klizištu u naseljenom mjestu Malješ, općina Kakanj, tokom noći je nepromijenjeno.

Stanovništvo iz 11 stambenih objekata s 13 domaćinstava od 50 članova privremeno je evakuirano kod rodbine.

Danas u 9 sati održan je sastanak s predstavnicima porodica koje su iseljene kako bi se ljudima pojasnilo šta će se raditi danas i narednih dana u cilju osiguranja uvjeta da se evakuirane porodice vrate svojim kućama.

Ove informacije za portal Radiosarajevo.ba je potvrdio Nurudin Hrusto, šef Službe civilne zaštite općine Kakanj.

Već danas će biti angažirana mehanizacija s ciljem rasterećenja padine na kojoj se pojavilo klizište, a bit će poduzete i druge mjere s ciljem otklanjanja sigurnosnog rizika.

Cilj je da se u što je moguće kraćem vremenskom periodu osiguraju uvjeti za povratak ljudi svojim kućama.

"Tokom jučerašnjeg dana smo angažirali stručno lice – geologa, koji je na lokaciji izvršio preliminarnu analizu koja će biti osnov za interventne mjere, a realizirane su i aktivnosti na uklanjanju svih tereta koji su vršili pritisak na čelo klizišta", potvrdila je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica FUCZ-a Majda Kovač.

"Na površinskom kopu zasada je stabilno. Vodostaj akumulacije u porastu je za 12 cm u toku 24 sata uslijed padavina. Voda se ispumpava jednom pumpom iz akumulacija, gdje prolazi kroz tunel. Što se tiče stanja u drugim dijelovima ZDK-a, u protekla 24 sata došlo je do povlačenja rijeka u korita i do postepene stabilizacije stanja na potopljeno područja.

Ekipe CZ-a tokom dana su bile na području Jelah polja preventivno djelujući po zahtjevu mještana, a u ostalim dijelovima ove općine se radi na sanaciji, odnosno čišćenju nanosa", istaknula je Kovač

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije