Klizište guta dio Kaknja: Mještani u strahu, danonoćno se radi na sanaciji

Radiosarajevo.ba
Klizište guta dio Kaknja: Mještani u strahu, danonoćno se radi na sanaciji
Na samom početku ove sedmice klizište u kakanjskom naselju Ribnica alarmiralo je brojne stručnjake u ovom bh. gradiću, koji ulažu velike napore kako bi spriječili veliku štetu u pojedinim dijelovima ove općine.

Zbog velike akumulacije vode na jednom dijelu Ribnice aktivirano je klizište, zbog čega Uprava Rudnika mrkog uglja Kakanj i Štab za spašavanje danonoćno rade kako bi spriječili eventualne posljedice daljeg širenja klizišta, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću RMU Kakanj.

Trenutno se odvijaju radovi na dvije lokacije. U koritu rijeke Ribnice, na njenoj desnoj obali, sa tri bagera izrađuje se kanal za uspostavljanja porotoka iz akumulacije kroz koji bi voda trebala biti vraćena u područje korita koje je zatvorilo klizište. Druga lokacija na kojoj se trenutno radi je u području Tičića, na izlazu iz tunela kojim rijeka Ribnica, prema projektima o eksploataciji uglja na PK Vrtlište treba biti usmjerena. 

Sadašnji dotok vode u područje iznad centralnog djelovanja klizišta, nema udarnu moć bez obzira što se akumulacija širi. Na dijelu iznad ulaza u Kamenolom Tvornice cementa, voda je potopila dijelove lokalnog puta prema Brnjicu.

"S ciljem smanjivanja količine vode, u akumulaciji koja se formira, pripremili smo i varijantu ispumpavanja vode pumpama većeg kapaciteta. Odluku o upotrebi ovih pumpi, ukoliko se ocijeni neophodnim, donijet će Štab za spasavanje Rudnika Kakanj, koji je danas ali i svaki dan od ponedjeljka na terenu i u stalnom zasjedanju“, kazao je Kasim Alajbegović, direktor RMU Kakanj.

Poslovi koji se trenutno izvode naloženi su i od strane Federalne rudarske inspekcije koja je jučer obišla teren i naložila niz mjera koje se upravo realiziraju i koje će se provoditi u narednim danima.

Radovi na eksploataciji uglja i na površinskim i u podzemnim kapacitetima, bez obzira na vanredno stanje izazvano klizištem, odvijaju se na dnevnom nivou i iznad plana. Tako da je jutros, a za prethodni dan zabilježena rekordna dnevna proizvodnja uglja od preko pet hiljada tona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije