Kenela Zuko, SDA: Zašto sam glasala ZA Zakon o liječenju neplodnosti?

Hajrija Avdić
Kenela Zuko, SDA: Zašto sam glasala ZA Zakon o liječenju neplodnosti?
Radiosarajevo.ba / Parlament FBiH
Prijedlog Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, koji je SDP BiH uputio u parlamentarnu proceduru, nije dobio podršku zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

"Kao žena, majka i osoba koja se u svom privatnom i javnom i političkom radu najčešće bavi pitanjima, osnaživanjaporodice, porodiljskim pitanjima, poticajima nataliteta, edukativnog i ekonomskog osnaživanja žena, podržala sam Prijedlog Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom. Sve suprotno kosilo bi se sa mojim dosadašnjim zalaganjima za razvoj porodice" tako govori Kenela Zuko za Radiosarajevo.ba, iz Stranke demokratske akcije, predsjednica Kluba parlamentarki u Parlamentu Federacije BiH, koja je jučer digla ruku i rekla 'DA' .

Samo zbog jednog glasa ovaj Prijedlog Zakona nije se jučer našao kao tema među parlamentarcima. Naime 49 zastupnika glasalo je "ZA", dok je 11 njih bilo "NE", a 24 "SUZDRŽANO".

Kako nam je objasnila Zuko, u ovom momentu postoji mišljenje Vlade Federacije  odnosno Federalnog ministarstvo zdravstva koje će, odmah po finaliziranju Prednacrta zakona o liječeniu neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, uputiti vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Kroz redoviti postupak trebalo bi se osigurati sudjelovanje zainteresirane javnosti u raspravama o važnim medicinskim, pravnim i etičkim pitanjima koja su od značaia za utvrđivanje sadržaja zakona.

"Kolege i kolegice koje dolaze iz moje partije, tj. SDA su se isključivo vodile mišljenjem Vlade Federacije koje nam je dostavljeno , a koje sam navela, te su bili suzdržani" dodala je Kenela Zuko.

Naša stranka je podržala stavljanje na dnevni red ovaj prijedlog Zakona, a Sabina Ćudić potpredsjednica ove stranke, je na svom Facebook profilu istakla da ju je 'posebno stid kolegica, zastupnica, koje su svojom suzdržanošću oborile mogućnost ovog zakona te zapečatile sudbinu porodica koje od njih nažalost zavise'.

"Napominjem da je Evropski parlament još 2008. godine upozorio na važnost liječenja neplodnosti te pozvao evropske zemlje da osiguraju dostupnost dijagnostičkih i terapeutskh metoda za neplodne parove. Također su preporučili da metode potpomognute oplodnje budu inkorporirane u populacijsku politiku svih zemalja" napisala je Ćudić, te dodala:

"Za razliku od Federacije, koja već godina sa sramnom nezainteresovanošću gleda na parove koji beskrajno žele postati roditelji, RS nudi punu finansijsku pomoć parovima sa istim problemima."

Reagovala je i  kandidatkinja SDP-a BiH za načelnicu Općine Novi grad Sarajevo Edita Sulejmanović, koja je istakla da koalicija SDA – HDZ – SBB ponovo pokazuje da je ne interesuje budućnost ove zemlje i da problemi građana BiH nisu dio njihovih agendi.

Vlada Federacije BiH je u maju 2012. godine, na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, utvrdila Nacrt zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji te ga uputila u parlamentarnu procedure, ali Zakon nije usvojen, istakla nam je Kenela Zuko, te pojasnila:

Trenutno u Federaciji BiH nemamo ni jedan besplatan postupak iako sve zemlje u regionu pa i entitet Republika Srpska imaju.

U Republici Srpskoj neplodni imaju pravo na dva besplatna postupka, što uključuje kompletnu pripremu, postupak i hormonalnu terapiju.

Donošenje Okvirnog zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji značajno bi olakšalo proces liječenja neplodnim parovima, a ujedno bi ih i zaštitilo. Spriječila bi se zloupotreba ćelija, embriona, kao i moguća trgovina njima. Odredba o zamrzavanju embriona doprinijela bi zaštiti zdravlja žene, a eventualno omogućavanje besplatnih postupaka parovima povećalo bi stopu uspješnosti i rođenje većeg broja beba biomedicinski potpomognutom oplodnjom. Naučno je dokazano da parovi koji u postupak ulaze izloženi manjem nivou stresa imaju veću šansu za uspješnu vantjelesnu oplodnju. Pravo na roditeljstvo ne smije biti privilegija bogatih, već svih građana BiH.

Takodjer, ovo bi bila i dobra mjera za poboljšanje demografske slike, s obzirom na to da je natalitet u Bosni i Hercegovini u značajnom opadanju.Osnovna načela na kojima je zasnovan Prijedlog okvirnog zakona:

- Načelo zakonskog uredjenja oblasti liječenja neplodnosti postupcima medicinski potpomognute oplodnje u skladu sa dostignućima savremene medicinske struke, te spriječavanje zloupotrebe ćelija, embriona, kao i moguća trgovina njima ;

- Načelo osiguranja ustavnog prava gradjana na zasnivanje porodice;

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije