Karan: Formirana komisija za provođenje referenduma i u Srebrenici

Fena
Karan: Formirana komisija za provođenje referenduma i u Srebrenici
Arhiv / Ilustracija
Naknade predsjednika i članova Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj (RS) bit će u visini prosječne plaće u tom bh. entitetu, u iznosu od oko 820 KM, potvrdio je danas predsjednik ove komisije Siniša Karan.

Predviđene su i naknade za vrijeme angažiranja na ovom poslu i za predsjednike i članove glasačkih odbora, gradskih i općinskih komisija, u visini odborničkih paušala po općinama.

Nakon današnje treće sjednice Komisije za provođenje referenduma o 9. januaru kao Danu RS-a, Karan je rekao da su već imenovane gradske i općinske komisije za provođenje referenduma, uključujući i Srebrenicu.

"Sada ulazimo u završnu fazu za provođenje referenduma", rekao je Karan navodeći da će prvi sastanak s predsjednicima svih lokalnih biračkih odbora imati već naredni ponedjeljak. Tvrdi i da je Komisija za provođenje referenduma iskoristila zakonsko pravo i formirala općinsku komisiju u Srebrenici, i pored protivljenja tamošnjeg načelnika Ćamila Durakovića.

"Komisija u Srebrenici je formirana, kao i u svim ostalim općinama u RS-u i Brčko Distriktu", rekao je Karan na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

On tvrdi da Zakon o referendumu daje pravo Komisiji za referendum da formira općinske komisije za referendum. Uvjerava da će se uskoro završiti posao u vezi sa štampanjem i distribucijom glasačkog materijala na čemu će biti angažovan „Službeni glasnik RS-a“, koji je u vlasništvu Vlade RS-a.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković ponovio je ranije da neće formirati općinsku komisiju za provođenje referenduma u RS-u koji, ističe, krši Ustav Bosne i Hercegovine.

Komisija za provođenje referenduma u RS-u o danu tog entiteta još nije dobila biračke spiskove od Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Karan je ranije tvrdio da CIKBiH Izborni zakon obavezuje da Komisiji dostavi centralni birački spisak i da bi, ukoliko te ne učini, “CIK teško prekršio zakonske odredbe”. I supervizor za Brčko Distrikt je zabranio referendum o Danu RS-a na teritoriji ovog distrikta. O referendumu u RS-u bi se sutra trebalo da se izjasni i Vijeće za implementaciju mira u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije