Nacionalna struktura u ministarstvima: Koliko je Bošnjaka, Hrvata i Srba

A. D.
Nacionalna struktura u ministarstvima: Koliko je Bošnjaka, Hrvata i Srba
/ Vlada FBiH
Nacionalna struktura zaposlenih u većini federalnih ministarstava do daljnjeg će ostati nepoznanica.

Naime, tek osam ministarstava dostavilo je odgovore na zastupničko pitanje zastupnice HDZ 1990 Diane Zelenike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BIH o tome kakve je nacionalna struktura državnih službenika u FBIH.

Od tih osam, tek nekolicina njih obznanilo je nacionalnu strukturu zaposlenih.

Tako su iz Federalnog ministarstva za pravdu na čelu s Matom Jozićem (HDZ) istaknuli da u ovom ministarstvu radi 55 posto Bošnjaka, 37,5 posto Hrvata, te 7,5 posto Srba. U Ministarstvu je ukupno zaposlenih 40, od toga 22 Bošnjaka, 15 Hrvata, tri Srbina. Od ukupno šest rukovodećih državnih službenika petero je Bošnjaka.

U Federalnom ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kojim rukovodi Šemsudin Dedić (SDA) su tek odgovorili da je omjer zaposlenih pripadnika hrvatskog naroda u odnosu na Bošnjake 1 na prema 2,2.

Iz Ministarstva za unutrašnje poslove FBIH na čijem čelu je ministar Aljoša Čampara (SDA) nisu naveli podatke o nacionalnoj strukturi. Tek su odgovorili da zapošljavanje državnih službenika i namještenika te policijskih službenika vrše u skladu s odgovarajućim zakonima.

Iz Federalnog ministarstva za promet i komunikacije s Denisom Lasićem (HDZBIH) na čelu ističu da je zaposleno 29 Bošnjaka i 17 Hrvata, odnosno 63 posto Bošnjaka a 37 posto Hrvata.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, kojim upravlja ministar Salko Bukvarević (SDA), tvrdi da ima 250 zaposlenih, a od toga 190 Bošnjaka (76 posto), 59 Hrvata (23,6 posto), te jednog zaposlenika iz reda ostalih.

Federalno ministarstvo za obrazovanje s ministricom Elvirom Dilberović (SDA) na čelu tvrdi da ima 25 zaposlenika bošnjačke nacionalnosti, 14 zaposlenika hrvatske nacionalnost, te jednog srpske nacionalnosti. 

U Federalnom ministarstvu za prostorno uređenje ističu da je zaposleno 29 Bošnjaka, četiri Hrvata, jedan Srbin, te jedan iz reda ostalih. Na čelu ovog ministarstva je Josip Martić (HDZ).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije