Kako se trošio novac u Fondaciji OdRaz: 161 milion KM nije zakonski uknjižen

A. D.
Kako se trošio novac u Fondaciji OdRaz: 161 milion KM nije zakonski uknjižen
Fena / Novac / Ilustracija
Ured za reviziju institucija u FBIH objavio je izvještaj o trošenju sredstava Fondacije za održivi razvoj OdRaz, za koju je Federalna vlada pokrenula postupak gašenja.

U izvještaju o radu Fondacije, koji je od revizora dobio negativno mišljenje, vrvi od konstatacija o malverzacijama.

Tako se, između ostalog, navodi da Fondacija, kao implementator Projekta SME I i II, iako je trebala, nije knjigovodstveno evidentirala trošenje kreditnih sredstava u iznosu od 161.825.374 KM u okviru bilansnih pozicija, već u vanbilansnoj evidenciji.

Također, knjigovodstveno stanje novčanih sredstava na žiro-računima Revolving fonda koja se vode u okviru vanbilansne evidencije je, kako navode revizori, za 50.000.000 KM veće u odnosu na stvarno stanje na izvodima banaka.

"U decembru 2015. godine, Upravni odbor donio je Odluku o izmjeni i dopuni Statuta Fondacije, te navedenom izmjenom sam sebi utvrdio pravo na naknadu za rad Upravnog odbora, jednako kao i naknadu dnevnica i troškova službenog putovanja“, navode federalni revizori.

U periodu od 2008. – 2014. godine, navode revizori, Fondaciji su putem finansiranih infrastrukturnih mikroprojekata doznačena sredstva u ukupnom iznosu od 14.673.000 KM. Međutim, ističu da za realizaciju projekta nije postojao nikakav ugovorni odnos između Vlade FBiH, odnosno Federalnog ministarstva za finansije i Fondacije

Nadalje, istaknuto je da je prosječno isplaćena mjesečna neto plaća zaposlenih u Fondaciji za prvih osam mjeseci 2016. godine iznosila 2.265 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije