Može li BiH biti "dobra vijest" u EU?

Fena
Može li BiH biti "dobra vijest" u EU?
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović je ocijenio da je dostavljanje Upitnika Evropske komisije Bosni i Hercegovini važan korak.

"U našem slučaju je zakasnio nekoliko godina i u tome postoji odgovornost i nas samih, ali i Evropske unije koja je u slučaju naše države imala neke posebne kriterije u odnosu na druge države", smatra Magazinović.

Kaže da je o spremnosti institucija da odgovore sada teško govoriti, ali „treba podsjetiti sve nas da smo mi 2012. dobili 'probne upitnike' iz oblasti javnih nabavki i zaštite okoliša i da je taj proces ocijenjen pozitivnim“.

Magazinović ističe da će mnogo veći problem od kapaciteta samih institucija biti „mehanizam koordinacije čija će nefunkcionalnost u potpunosti doći do izražaja“.

"Nažalost, umjesto da dobijemo alat koji će nam omogućiti da “govorimo jednim glasom”, dobili smo sistem koji bi mogao zaustaviti i ono što je do sada kako-tako funkcionisalo ". navodi Magazinović.

Istovremeno, smatra da je više nego evidentno da Evropska unija treba uspjeh.

Po njegovim riječima, koliko god se pretvarali da Brexit neće ostaviti ozbiljan trag na EU, te koliko god se o nekim pitanjima narušeni odnosi zemalja članica gurali pod tepih, ne može se sakriti činjenica da današnja EU ima niz problema i izazova, mnogo više nego, naprimjer, ista ta EU prije nekoliko godina.

" Zbog svega toga pozitivne vijesti u EU su na cijeni. Mi to trebamo iskoristiti i biti “dobra vijest” u EU", mišljenja je Magazinović.

Nažalost, ističe, naši čelni ljudi, pozivajući se na dosadašnju praksu EU, smatraju da će nam EU nastaviti opraštati greške i uklanjati prepreke na putu ka EU koje nismo u stanju sami preskočiti.

"Međutim, evidentno je da dolazimo do tačke kada to više neće biti moguće ili neće biti moguće kao što je bilo do sada. I šta onda ostaje? Ništa nego ozbiljan i marljiv rad na ispunjavanju uslova i kriterija. Oni najodgovorniji moraju okupiti i vlast i opoziciju, ali i nevladin sektor, medije, intelektualce i sve druge koji mogu pomoći. U protivnom to što smo dobili upitnik ne znači mnogo", zaključio je Magazinović.

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn bi trebao 9. decembra predati predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću Upitnik Evropske komisije.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Evropsko vijeće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije