Jusko: Kada se izgrade autoputevi, BiH se više neće moći prepoznati

Radiosarajevo.ba
Jusko: Kada se izgrade autoputevi, BiH se više neće moći prepoznati
Ministar za komunikacije i promet Bosne i Hercegovine Ismir Jusko održao je sastanak s ministrom za saobraćaj i veze Republike Srpske Neđom Trninićem i direktorima entitetskih autocesta Adnanom Terzićem i Dušanom Topićem.

Tema sastanka su aktivnosti vezane za realizaciju najavljenog projekta izgradnje autoceste Beograd – Sarajevo.

Ministar Jusko rekao je da su sada resorna ministarstva i entitetske institucije navele osam ruta za ovaj autoput i da još uvijek nije odlučeno o ruti na kojoj će se graditi ovaj autoput.

On je također naveo da će razgovarati i s turskim investitorima koji namjeravaju ulagati u ovaj put, te da će nakon nekih sastanaka otkriti "kada mogu krenuti prvi bageri u izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo", kao i da bi on najviše volio da su ti radovi već počeli.

Sastanak s turskim investitorima će biti najkasnije za mjesec dana kada će saznati njihovu ponudu, nakon čega će održati još jedan sastanak kako bi definirali rutu i odredili fokus interesa.

Dodao je i da su se na sastanku usaglasili o tome da je projekt strateški bitan i za BiH i Srbiju, te da su napravili niz koraka koje trebaju uraditi.

Jusko je rekao i da moraju znati koliko će novca biti uloženo u izgradnju ovog autoputa, kao i da za sada nijedan prijedlog rute nisu favorizirali jer moraju voditi računa i o planovima Srbije, kako bi se mogli povezati na tu rutu.

On je prokomentirao da su svi prijedlozi ravnopravni i da će teško biti odlučiti o prioritetu, ali da će u prvi plan staviti ekspeditivnost i izgradnju, kao i projekte u toku.

U obraćanju medijima, ministar Jusko je istaknuo kako je istočni dio Bosne i Hercegovine prilično siromašan, te da je infrastruktura cesta u tom dijelu BiH jako loša, stoga bi ovaj putni pravac omogućio ljudima iz tog dijela BIH da ostvare komunikaciju s Koridorom Vc, kao i sa zemljama s kojima je povezana susjedna Srbija.

Jusko je naveo da, kada se završe izgradnje autoputeva i brzih cesta u BiH koje će spajati sve krajeve naše zemlje, Bosnu i Hercegovinu više nećemo prepoznati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije