Jezidski aktivisti na komemoraciji za žrtve genocida u Srebrenici

Fena
Jezidski aktivisti na komemoraciji za žrtve genocida u Srebrenici
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Četiri pripadnika naroda Jezida iz Iraka pridružila su se hiljadama bosanskih muslimana na komemorativnom skupu za više od 8.000 muškaraca i dječaka ubijenih 1995. godine u Srebrenici.

Zatražili su da zločini koje je protiv Jazida počinila tzv. Islamska država također budu prepoznati kao genocid.

Masakr koji su počinile snage bosanskih Srba u Srebrenici pred kraj rata u BiH genocidom su proglasila dva suda Ujedinjenih nacija, a čelnicima poput generala Ratka Mladića se sudi pred tribunalom za ratne zločine u Hagu.

Masovna ubistva hiljada Jezida koja su IS-ovi militanti počinili 2014. godine u Sindžaru, zakopavši neke od njih žive i odvodeći hiljade žena u roblje, također je kao genocid okarakterizirala UN-ova komisija, ali aktivisti traže šire priznavanje i sudske procese, javlja Reuters.

"Mi smo doživjeli užasna zlostavljanja i progon, bosanski muslimani od Srba, a Jezidi od Islamske države (IS). Mi imamo ista sjećanja i prepoznajemo osjećanja jedni drugih", rekao je Hussam Abdullah, jazidski advokat koji bilježi IS-ove zločine i član je programa za izgradnju mira na sjeveru Iraka.

Komemorativni skup za Jezide ubijene u masakru u Sindžaru bit će održan u augustu.

Aktivisti koji su prisutvovali obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici kazali su da se nadaju da će iskoristiti iskustva srebreničkih porodica kako bi sastavili tužbe protiv boraca IS-a koje bi u konačnici mogle biti predate međunarodnim sudovima pravde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije