"Izvinjavamo se": MOBiH povukao saopćenje o dešavanjima u Banjoj Luci

Radiosarajevo.ba
"Izvinjavamo se": MOBiH povukao saopćenje o dešavanjima u Banjoj Luci
Ministarstvo za odbranu BiH saopćilo je da povlači u cijelosti prethodno objavljeno saopćenje u vezi s događajima oko angažiranja pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH 8. i 9. januara u Banjoj Luci.

"Prethodno dato saopćenje povlači se u cjelosti, jer ne odražava prezentirane stavove na sastanku održanom 11. januara, te se, uz izvinjenje za nesmotrenost u procesu odobravanja saopćenja, daje novo saopćenje", navode iz MOBiH.

Novo saopćenje, koje potpisuje ministrica Marina Pendeš, glasi:

"Povodom aktualnih događanja u Banja Luci u kontekstu angažmana OSBiH 9. januara, u Ministarstvu odbrane BiH održan je sastanak ključnog menadžmenta s načelnikom i zamjenicima načelnika Zajedničkog stožera, te je, bez prejudiciranja odgovornosti, potvrđena potreba da se izvrši temeljita analiza provedenih aktivnosti i procedura u vezi s odavanjem počasti 

Primjenom uobičajenih metoda u Oružanim snagama, naučenih lekcija, načelnik Zajedničkog stožera identificira pitanja u vezi nejasnih ili nedovoljno reguliranih procedura za odavanje počasti koja će biti predložena za održavanje sastanka s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine, unatoč dnevnopolitičkim presinzima, ostaju opredijeljeni na izvršavanje zakonskih nadležnosti definiranih Zakonom o obrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, kao i na ispunjavanje međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine. Sve to u cjelini, doprinosi afirmaciji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a time i države Bosne i Hercegovine."

Razlika u novom saopćenju jeste što je iz istog "nestale" sljedeće rečenice:

"Na sastanku je utvrđeno kako unutar MOBiH i lanca komandovanja OSBiH nije prekršen niti jedan zakonski ili podzakonski propis u navedenom kontekstu, te su se OSBiH potvrdile i očuvale kao zajednička institucija težišno usmjerena na ispunjavanje svojih zakonskih obaveza."

"Usaglašeno je i to da MO i OSBiH ne smiju i ne mogu utjecati na dnevnopolitička zbivanja u državi."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije