Bakir Izetbegović: Čemu bježanje od istine i ulazak u krizu

Radiosarajevo.ba
Bakir Izetbegović: Čemu bježanje od istine i ulazak u krizu
Nakon što se predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić obratio javnosti, poslije prekinute vanredne sjednice Predsjedništva, konferenciju za medije održao je i bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Vanredna sjednica, na kojoj su članovi najvišeg državnog organa trebali razgovarati o podnošenju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, prekinuta je zbog toga što je upravo Izetbegović napustio sjednicu, što je utjecalo na to da zajednička odluka Predsjedništva BiH o reviziju ne bude donesena, istaknuo je Ivanić u svom obraćanju javnosti.

"Predsjedništvo je 4. oktobra 2004. godine donijelo odluku o ovoj reviziji i nije bilo potrebe da se ove odluke nanovo donose. Jedina pravno zasnovana odluka koju smo danas mogli donijeti jeste da se agentu oduzimaju prava koja su mu ranije data, ali gospodin Ivanić nije želio da se izjasni o tome. Gospodin Čović napustio je također sjednicu, kako ne bi došlo do preglasavanja unutar Predsjedništva.

U javnosti se prethodnih dana pokušava prikazati da je revizija pokrenuta jednostrano, od bošnjačkog naroda, jedne trećine Predsjedništva, mene ili nešto slično. To nije tačno. Odluka je donesena prije 15 godina, tada je imenovan i agent i tada je odlučeno o svim ovim procesima. 

Od bošnjačkih predstavnika očekivalo se da aktivno učestvujemo u procesu zaustavljanja revizije. S obzirom na to da nismo pristali, optuženi smo za izazivanje krize u BiH i regionu. To naravno nije tačno, jer su krizu izazvali oni koji su počinili agresiju i genocid, oni koji veličaju ratne zločince.

Revizija se odnosi na utvrđivanje istine o događajima koji su se dogodili prije 20 godina, pod vodstvom režima gospodina Slobodana Miloševića. Čemu onda bježanje od istine, čemu izazivanje krize, jer ako predstavnici srpskog naroda izađu iz vlasti, bit će izazvana duboka kriza unutar BiH, a ja mislim da presudu suda kakva god ona bila moramo prihvatiti. Samo na istini možemo graditi bolju budućnost", kazao je Izetbegović u svom obraćanju.

Brojni mediji koji su prisustvovali ovoj konferenciji zanimali su se da li je gospodin Izetbegović sam napustio sjednicu i da li je to uzrok prekida sjednice, te da li Sakib Softić ima legitimitet da bude validan predstavnik BiH.

"Ja mislim da radim u skladu s onim što je Ustav i Poslovnik Predsjedništva BiH i mislim da je to jedino ispravno. Kriza počinje tamo gdje se mene pokušava zaustaviti i optužiti zato što se obraćam pravosuđu, bilo kojem sudu. Pa koga ćemo poštovati i prema čijim ćemo se odlukama ravnati ako ne prema sudovima u kojima sjede međunarodni eksperti.

Niko nikada nije preispitivao da li agent Softić ima legitimitet da zastupa BiH u ovom slučaju, ja mislim da on ima taj legitimitet i da će se to pokazati u budućnosti", istaknuo je Izetbegović u odgovoru na ova pitanja.

On je dodao i to da ga ništa ne plaši, te da smatra da je na putu istine i pravde, a ako dođe do nekih kriza on ih neće izazvati.

"Mislim da se bilo ko drugi, pa i gospodin Ivanić nalazi na ovom putu, ne bi odustali od ovog. Ja pozivam sve one koji učestvuju u ovome da malo kvalitetnije razmisle o svojim postupcima. Šta će meni posljednja popularnost, ja se ne kanim više kandidirati, a moj mandat uskoro završava. Ja ne kanim odustati od nekih principa koje imamo.

Previše se odgovora od mene traži i nije ovo država koja pripada samo Bakiru Izetbegoviću i Bošnjacima. Svi treba da razmišljaju o tome i ako se uzrokuje kriza ja neću biti kriv za to, jer sam samo insistirao na tome da se 'pod tepih' ne gurnu patnje ljudi. Učinit ću sve da vlast u BiH funkcionira, ali odustati od istine sigurno neću. Neka svi ostali razmisle šta se to dešavalo ovdje u posljednjih 25 godina do ovih posljednjih reakcija. Detalje o zahtjevu za reviziju znat ćemo kada se već proces pokrene, ali do tada ne možemo govoriti ništa jer su ti dokazi u ingerenciju suda", zaključio je Izetbegović svoje obraćanje.

Podsjećamo, sjednica je prekinuta šest dana nakon što je Izetbegović, nakon savjetovanja u sarajevskoj Vijećnici, najavio da će BiH podnijeti zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije.

Također, zbog ove najave o reviziji presude jučer je održan i sastanak čelnika Srbije Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, te čelnika Republike Srpske Milorada Dodika i Mladena Ivanića, nakon kojeg je poručeno da je zbog cijele situacije u vezi s revizijom došlo do kraha pomirenja u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije