Izetbegović: Dodik je danas jedan vrlo zabrinut čovjek

Fena
Izetbegović: Dodik je danas jedan vrlo zabrinut čovjek
AA / Bakir Izetbegović
Onaj tko udari na državu, dobit će od države odgovor, i mislim da je Milorad Dodik danas jedan vrlo zabrinut čovjek - izjavio je u Novom Travniku predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović

On je govorio o pozivu na saslušanje upućenom iz Tužiteljstva BiH predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, nakon održanog referenduma o Danu RS-a.

"Nije se igrati sa institucijama države i mislim da nakon ovoga nikome neće pasti na pamet da pravi onaj teški referendum kojim su se dičili. Ne možete rušiti mirovni sporazum, a da ne srušite mir u ovoj zemlji", kazao je, među ostalim, Izetbegović na predizbornom skupu Općinskog odbora SDA Novi Travnik. 

Izetbegović je istaknuo da neće biti povratka u devedesete godine i konflikte, te BiH više nije zemlja slučaj, koja je zastoju i izaziva zabrinutost. 

Dodao je da je pokrenut euroatlantski put BiH, ocijenivši da će BiH za četiri do pet godina postati članica NATO-a, dok će na europskom putu BiH biti potrebno provesti reforme, koje će možda biti bolne, ali će doniijeti dobitak.

Govoreći o ekonomskom napretku, Izetbegović je rekao da je po porastu BDP-a, industrijske proizvodnje i izvoza, te prikupljenim porezima Federacija BiH prva u regiji.

Naglasio je da je njegovo obećanje da će za deset godina otvoriti 100.000 radnih mjesta dočekano sa nepovjerenjem, ali da je za 17 mjeseci ispunjena četvrtina ovog obećanja

"Prvo je stavljen embargo na zapošljavanje u administraciji i onda proizvedeno skoro 25.000 radnih mjesta u realnom sektoru", ustvrdio je on.

Komentirajući odnose između Hrvata i Bošnjaka, Izetbegović je rekao da su u usponu, te je pozvao na dobrosusjedske odnose.

"Hrvati su malobrojniji u odnosu na Bošnjake u Federaciji BiH i ja ću se osobno potruditi da se naprave mehanizmi da budu ravnopravni i da nad njima ne bude dominacije, ali želim da to isto urade i oni u loklanim zajednicama u kojima su većina", poručio je Izetbegović. 

Nazočnima na skupu u Novom Travniku predstavili su se kandidati SDA za Općinsko vijeće Novi Travnik, te kandidat za općinskog načelnika Refik Lendo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije